Vita:Rejtett tanterv

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gubbubu 17 évvel ezelőtt a(z) kivett témában

Ez a téma (vagy még tízzel együtt) is a Russel paradoxon érvényesülésére emlékeztet engem. Egy rendszerbe beviszünk egy azon kívüli elemet és megszületik az ellentmondás.

Nehéz lenne elhinni, hogy egy bevallott célrendszer képviselői elismernék az ezzel egyidőben érvényesülő egyéb hatásokat is második, néha titkolt célrendszernek.

Egyszerűbben foglalkoznak ilyesmivel a funkcionális-diszfunkcionális, produktív-kontraproduktív paradigmában gondolkodók.

Itt is az emberi gondolkodás ellentmondásmentességre és az akarat (érdeklődés, megfigyelés) szűk területre való koncentrálásának igyekezete csapdáiban járunk.

Az efféle ellentmondások kimutatása egyelőre olyan helyen lehetséges, ahol, mint pl. a tanításban, van egy olyan szereplő, akinek el kell számolnia a saját munkájával, akit esetleg olyasmiért is felelősségre akarnak vonni, amit ő nem tekint saját hatáskörének és feladatának, sőt igyekszik róla megfeledkezni, hiszen annyira zavarja saját munkája "értelmét".

Nem tűnik fel senkinek, hogy a tanterv (és a tanmenet) definíció szerint más, mint ami az iskolában (a tanterv ellenére vagy mellett) történik? És hogy paradox a fogalmazás?

Ant 2005. április 24., 17:54 (CEST)Válasz

És egy lényeges dolgot kihagytam. Az angolszáz iskola nem NEVEL, még szavuk sincs rá. Nálunk volt nevelési terv, de már nincs, mert mi is csak tanítani, oktatni akarunk, a nevelés a szülők dolga lett...

A nevelés ugyanis a viselkedés alakításon, az illemen túl szemlélet és világnézet kérdése, amely ugye nem NPOV.

Ant 2005. április 24., 18:00 (CEST)Válasz

Konkrétan írd le kicsit érthetőbben, mely mondatokkal van bajod, és hogy szerinted mire kellene változtatni. Gubb 2005. április 24., 18:25 (CEST)Válasz

A dologhoz csak annyit, hogy Szabó László Tamás könyve, mely Magyarországon "kötelező" vagy egyetlen könnyen elérhető irodalma a témának, ... khmmm... 1988-ban jeklent meg, azaz rendszerváltás előtti. A Gyorsuló Idő sorozatban! A pedagógia malmai pedig sok tekintetben különösen lassan őrölnek (legalább egy nemzedéknek ki kell halnia mindig). Ugyebár pedagógusnak nem mehetett akárki régente, ugyebár. De maga a jelenség szerintem is létezik, csak esetleg az nem tetszik, amikre következtetni akarnak belőle. Gubb

Semmi bajom a mondataiddal. Amiért kommentáltam a témát az aza, hogy eza felvetés olyasmi, amit mi már tudtunk ezelőtt sok idővel. Most meg éppen azon vagyunk, hogy elfelejtsük.

Példa egy hasonló esetre.

A magyar egészség szó(és afoglaom) nekünk természetes és világos "metafora". Az angol nyelven ugyanez health, Mármostz rájöttek, hogy az egészségben valami egész hiányzik, ezért újabban az egészség a wholesomeness, az egészséges a wholesome. nem is szólva a holisztikusról...

Mi meg most wellness és fitness őrületben őrlődünk...

Tehát csak azon gondolkodtam hangosan, hogy a rejtett ... téma,. a titok ... és a titkos... témák milyen nem "bulvár" kategoriába sorolhatók. Figyeld meg, hogy pl. a hidden agenda, a DOXA és még más nemrég elkezdett szócikk zenekarok nevével és filmcímekkel cseng egye (azonos).

üdv Ant 2005. április 24., 18:37 (CEST)Válasz

Úgyis mondhattam volna, hogyegy címadás konvenció áldozatai vagyunk.

Pl. Hidden persuaders c. nagy visszhangot kiváltó könyv a médiáról, http://free.freespeech.org/americanstateterrorism/mediadeception/HiddenPersuaders.html és l. még egy gugli keresés eredménye „hidden”: 1–10., összesen: kb. 48 500 000 találat. (0,23 másodperc)

Dumbing Us Down:

The Hidden Curriculum of Compulsory Schooling

by John Taylor Gatto

New Society Publishers


John Gatto, the fabled New York City “Teacher of the Year,” made headlines when he turned against government schooling, denouncing it as “a gigantic indoctrination and sorting machine, robbing people of their children.”

Twenty-six years of award-winning teaching in NYC’s public schools have led John Gatto to the sad conclusion that compulsory governmental schooling does little but teach young people to follow orders as cogs in the industrial machine. Dumbing Us Down offers a radical critique of public schooling, and suggests a guerilla curriculum of daily involvement in our communities, in all their gritty and wonderful reality.

kivett[szerkesztés]

Newton miért ide van téve? Gubb     2007. április 6., 19:56 (CEST)Válasz

A kereső programokban hidden agenda keresésével még számtalan változatú rejtett célról található weboldal pl. ez Darwinrólez pedig Newtonról