Vita:Papír

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt O.pal222 15 évvel ezelőtt

Végre valaki elkezdte! Már annyi anyagot gyűjtöttem, de nem mertem belekezdeni, mert ez legalább egy hétvégés meló, de inkább több.

A német wiki oldala szerintem igen jó, de nem vagyok elég jó németből, hogy bevállaljam. Az angolban jó, hogy sok fióklapot hivatkozik, de nem olyan mély, mint a német szócikk.

Legalább öt gyártási módot kell megemlíteni (kínai, arab, középkori, XIX-XX. századi (ez benne van a Pallaszban) és napjaink gyártástechnológiáját. Szerintem ezt érdemesebb lenne fiókoldalba szervezni.

Kalmár Péter: A kétezer éves papír című könyvét pedig elég jól lehetne wikisíteni, bár sok kiegészítés szükséges hozzá. (MEKből elérhető: http://mek.oszk.hu/01200/01208/01208.htm) =LSM= 2007. október 25., 23:38 (CEST)Válasz

Hát akkor hajrá, remek! :) Egyébbként mi az a fióklap? – Beyond silence 2007. október 25., 23:44 (CEST)Válasz

Alapanyagok[szerkesztés]

A papírgyártásnál men lehet általánosítani azt, hogy mennyi fa kell hozzá. Egyrészt nem csak fa lehet alapanyag, pl. a kender szára, és bármilyen növényi rost alkalmas, ami textil készítésére is felhasználható. Ezért inkább a rostanyag tartalom szerint nézik, és ez sem egységes. A famentes papír is papír pl.. Azonkívül a papíranyag nem csak lapkészítésre használatos. Pl. a tojástartó is papírból van, és még sok más 3D-termék. A cellulóz oldás pedig lehet lúgos, és savas és semleges is, amit főleg a növénytipus határoz meg, amiből nyerik, ill. hogy a hemicellulózra mennyire kell figyelemmel lenni. A lúgosnál több kioldódik, és nehezebben fehéríthető. Na mindegy, majd beleszövöm valahogy:) O.pal222 vita 2008. július 24., 10:45 (CEST)Válasz