Vita:Oszcillátor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Engineer barnstar.png Ez a szócikk témája miatt a Műszaki tudományok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Tambo (vita), értékelés dátuma: 2014. február 15.
Műszaki tudományokhoz kapcsolódó szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Érdemes lenne átnevezni a lapot (pl. "jelgenerátor"-ra vagy "rezgéskeltő"-re). A fizikában az oszcillátor fogalma sokkal tágabb: bárma lehet oszcillátor, ami rezeg az óraingától a kristályrács egy pontjában ülő atomig. --Szhorvat 2006. január 19., 16:49 (CET)

  • Nem szeretnék a haladás útjába állni; viszont amíg nincs meg a "fizikai" oszcillátor ezt szeretném itt hagyni, mert a "villamos" emberkéknek ezt jelenti. (szvsz) VillanyGabi 2006. január 20., 22:32 (CET)    Egyébként a cikk még bővülni fog, merem ígérni.

Ajánlat[szerkesztés]

Légyszives ne hagyd ki a multivibrátor változatait... Ha ide nem fér, mehet egy külön lapra is. Ezenfelül szívesen látnék ezen a lapon kapcsolási rajzokat is, mivelhogy mind a négy év egyetem alatt jelgenerátorokkat dolgoztunk, viszont fogalmam sincs, hogy hogyan lehet olyak készíteni. Előre is köszönöm! Gergo 2006. január 20., 23:11 (CET)


Töröltem az oszcillátor "másként rezgőkör" meghatározást - a rezgőkör soros vagy párhuzamos R C elemekből álló áramkör, az oszcillátor pedig rezgéskeltő, amely még csak nem is tartalmaz okvetlenül rezgőkört (pl. Wien-hidas oszcillátor). Így a "rezgőkör"-t nem szabadna átirányítani az "oszcillátor" lapra! Oszcillátornak jellemzően a szinuszos rezgéskeltőt nevezik, ezért a multivibrátor külön lapra kívánkozik! – HA5LQ vita 2009. szeptember 25., 16:40 (CEST)

Szerintem eléggé soványkára és tankönyvízűre sikeredett ez a szócikk. --efendi vita 2014. február 25., 19:24 (CET)

A 6-os ábra lehet, hogy pont a Meissner oszcillátor. A fűrész(fog) jelet a csöveseken belül időzítésre használják (programozottan lényegében a mikrokontrollerekben is...) --212.108.202.59 (vita) 2015. február 12., 14:39 (CET)