Vita:Olaszország vasúti közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Vasúttal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
P transport-lightblue.png Ez a szócikk témája miatt a Vasútműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Vasúttal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Olaszországgal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Flag of Italy.svg Ez a szócikk témája miatt az Olaszország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Olaszországgal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Savanyú a grappa szőlő, azért kritizálunk? Jóval messzebb van a magyar vasút az olasztól, mint az olasz a japántól![szerkesztés]

Ez jelenleg egy irigy és buta szócikk. Az olaszok laza, sőt trehány nép létükre olyan országos vasúti hálózatot fejlesztettek ki, amit a MÁV csak ugathat, mint kutya a Holdat. Náluk nem kell szégyenkezni, ha egy japán turista felszáll - sőt a legújabb 350km/h-s ETR vonaluk gyorsabb, mint bármelyik shinkansen. Takarítanak menet közben is, külön vasúti rendőrség ügyel, betartják a menetrendet, a fapados repülőkhöz hasonló webes jegyértékesítési rendszerük van, ahol 9 és 19 eurós jegyek kaphatók 250-300 km távolsága is pár hétre előre.

Amit az olaszok csinálnak, hogy nem újítják fel a vasúti vonalaikat, az rendkívül logikus. Inkább építenek egy újat mellé, egyenesebbet, kisebb emelkedőkkel, nagy sebességre, nagyobb tengelyterhelésre, emeletes űrszelvénnyel, ha kell nagyrészt alagútban vezetve. Amikor kész, a régit is felújítják és így irányonként két jól használható vasútvonaluk van. Nagyobb városok között gyakran 3 vonal is fut: egy a XIX. század végén kimérve, egy Mussolini idejéből és egy új. Egy jut a tehervonatoknak, egy a regionális és intercity személyforgalomnak és egy a golyóvonatoknak (ezüst/vörös nyilak). Nem akadályozzák egymást és ha egy vonal kiesik, akkor sem áll meg az élet.

Ehhez képest a MÁV olyan vonalakat újít fel, ugyanott ahol vannak, gyakran évekig húzódó vágányzárakkal, amelyek a települések határától 1-3 km távolságra futnak és az állomásaik is hetedhét határban vannak, így senki sem száll ki miattuk az autóból. Olaszországban a kisebb városok és falvak állomásai is szinte mind a központban vannak, tulajdonképpen az olasz nemzetállamiság szimbolikus templomai is egyben. A Trenitalia és a magántársaságok együttműködése pedig sokkal gördülékenyebb az utasok szempontjából, mint ahogy a szócikk most bemutatja. Az olaszok nem is szeretnek nagy távolságokra autóval menni, mert az egyes régiók vezetési szokásai erősen eltérőek. Az olasz vonatok öbbnyire tele vannak és ha kell, helyben bérelnek autót az utasok.

Kicsit magunkba kellene szállnunk nekünk magyaroknak és nem mások remek vasútját ócsárolni, hanem reálisan bemutatni pl. az olaszt - hogy megláthassuk, mi milyen mélyen vagyunk és mennyit kellene fejlődnünk, de csak egyre nő a lemaradásunk. Persze érthető a keserűségünk, hiszen kiutálták a MÁV-ot Velencéből a Thello francia-olasz magánvasút profitja érdekében, de hát pénz beszél... 79.120.173.198 (vita) 2015. augusztus 9., 20:16 (CEST)