Vita:Neumann-elvek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2013. január 5.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Neumann-elvek[szerkesztés]

az elvek listája: itt: http://www.ujhelyi.sulinet.hu/x3/c3/a_8.htm - én így tanultam általános iskolában; nem hatot mint ti írtatok... Szóval nézze át, aki tudja, hogy melyik a jó, kérlek. 1. A számítógép legyen soros mûködésû; 2. A számítógép a kettes számrendszert használja, és legyen teljesen elektronikus; 3. A számítógépnek legyen belsõ memóriája; 4. A tárolt program elve; 5. A számítógép legyen univerzális.


Gábor Dénes Főiskolán oktatott Neumann-elvek: • A tárolt program elve. • A címezhetőség elve. • Önálló adat be/kiviteli egység, vezérlő és művelet végrehajtó egység. • Teljesen elektronikus gép, mely a kettes (bináris) számrendszer alkalmazásával működik. • A soros utasítás-végrehajtás elve.

Wikipediára korábban feltett Neumann-elvek:

  1. soros utasításvégrehajtás (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik. Ellentéte a párhuzamos utasításvégrehajtás, amikor több utasítás egyidejűleg is végrehajtható)
  2. kettes (bináris) számrendszer használata
  3. belső memória (operatív tár) használata a program és az adatok tárolására
  4. teljesen elektronikus működés
  5. széles körű felhasználhatóság, alkalmasság bármilyen adatfeldolgozási feladatra (a számítógép univerzális Turing-gépként működik)
  6. központi vezérlőegység alkalmazása


Itt egy angol változat(http://www.goldenmuseum.com/1403Neumann_engl.html): The electronic computers should work not in the decimal but in the binary notation. The program should be placed in one of the computer units, in the storage. The program, as well as numbers, with which the computer operates, is represented in the binary code, that is, the commands and the numbers are one-type by the form of representation. The difficulties of the physical realization of the storage of the large speed and the large memory demand on the hierarchic organization of the memory. The arithmetic device of the computer is constructed on the basis of the schemes executing the operation of addition. The parallel principle of the computer process organization (the operations over the binary codes are realized simultaneously on all digits) is used in the computer.

- user:tothaa 80.99.124.188 (vita) 2007. december 16., 00:45 (CET)

Interwiki[szerkesztés]

1., Az Interwiki név még érvényes?

2., A Von_Neumann-cyclus korrekt interwiki? nem ismerem a nyelvet, de mintha mást takarna

Robogos vita 2015. február 9., 11:46 (CET)

Hello! a "Von_Neumann-cyclus" az az utasításvégrehajtás szakaszaira vonatkozik a CPU vezérlőegységében: fetch - utasításlehívás, decode - dekódolás, execute - végrehajtás. A vezérlőegység ilyen lépésekben hajtja végre a gépi utasítást. Ez nem a "Neumann-elvek", hanem a "gépi ciklus" vagy az "utasításvégrehajtás lépései" megfelelője. A holland cikk még ezt is végletesen leegyszerűsítette, pl. hiányzik az eredmény visszaírása. Hogy jön ide Neumann? Ezt a fajta gépi ciklust a Neumann-elvű gépek alkalmazzák. Szóval szerintem nem érvényes. Üdv, Pkunkpalackpošta 2015. február 16., 16:10 (CET)

A meglehetősen gyér holland tudásom miatt (a szókincsm 0 szó) az ábra alapján csak tippeltem. Esetleg ki tudod törölni a hibás interwikit? (nekem nem sikerült)

Robogos vita 2015. február 16., 20:01 (CET)

Egyelőre nekem sem sikerült, pedig töröltem a magyar cikk hivatkozását a hollandra (Q1217236), és a holland cikk hivatkozását a magyarra (Q1217236) is. Majd kérek segítséget. Pkunkpalackpošta 2015. február 17., 16:56 (CET)

Egy perccel később eltűntek. Érdekes. Pkunkpalackpošta 2015. február 17., 16:58 (CET)