Vita:Menyhért

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Régi írásokban, utónévkönyvekben a Menyhért név elkülönülve szerepelt a Menyhárt névtől.

Manapság az az érzésem támad, mintha ezt a különbséget össze szeretnék mosni. Pedig biztos volt oka, hogy két külön név ként szerepel a mai napig is.

Kíváncsi lennék nyelvészek kutatásaira evvel a névvel kapcsolatban. Kíváncsi lennék mikor jelenhetett meg Magyarban a Menyhért, és mikor a Menyhárt név.

A Menyhért eredete lehet héber, jelentése királyi fény. Míg a Menyhárt lehet germán eredetű, és jelentése erő + erős, merész.

Részemről nem vetném el a két név különbözőségét. Tudomásom nincs tudományos kutatásokról. Alátámasztani nem tudom, de szívesen olvasnék ilyen irányú kutatásokról a Menyhért, Menyhárt névvel kapcsolatban.

Üdvözlettel! Menyhért

Források:

Forrás 1

Az első karácsonyi ajándékok: arany, tömjén, mirha.

A héber eredetű Melchior vagy Menyhért nevében ott van a héber melech, király szó, jelentése: a fény királya. A nyugati egyházi hagyományban ő Perzsia királyaként szerepel. Így mutatja be őt az a görög nyelvű kézirat, ami az egyiptomi Alexandriában keletkezett 500 körül, s nem sokkal később latin fordításban is megjelent Excerpta Latina Barbari címmel. Hugo Kehrer 1908-ban megjelent, klasszikussá vált könyvében, amit a három királyok ábrázolásáról írt az irodalomban és a művészetben, idézi ezeket az érdekes forrásokat. Menyhértről, Melchiorról például azt, hogy ő az első mágus (nem király!). Idős, fehérhajú férfi volt, arcát szakáll borította. Ő aranyat ajándékozott Urunknak. Gáspár szakáll nélküli ifjú volt, ő tömjént tett Jézus lába elé. Baltazár vagy Boldizsár sötéthajú, sötét szakállú férfi volt, ő pedig a mirhát tette le a Gyermek Jézus elé.

Forrás 2

Itt is magában a Wikipédiában is taglalják a lap alján a Menyhért név eredetét. S itt is héber eredetűnek tüntetik fel.