Vita:Makkabeusok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A teljes cikk átdolgozandó, mert külső forrás szó szerinti másolata továbbá a külső hivatkozás fennakadt a spamszűrőn. Nem akarom kidobni a teljes cikket.


Makkabeusok, a görög nyelvű zsidó irodalomban annak a zsidó családnak a neve. amely Kr. e. 167-től Kr. e. 63-ig a zsidóság élén állott. A héber források Hasmoneusoknak nevezik őket. Nevüket Juda Makkabitól, (a. m. Júda a kalapács) nyerték. A Makkabeusok korának elején Palesztina Syria fennhatósága alatt állott. Mikor IV. Antiochas eltiltotta a zsidóknak vallásuk gyakorlását, Matatias, (167) megszervezte a harcot a vallásszabadságért. Halála után fia legyőzte Syria hadait, visszafoglalta és megtisztította a templomot, (164). Miután elesett. testvérei, Jonatán, (161–142), majd Simon, (142–135) álltak a nép élére és Simon kivívta a teljes függetlenséget. Ettől kezdve a M. uralkodtak. 104 óta királyi címmel. II. Hyrkanos és II. Aristobulos testvérviszályát felhasználva, Pompejus 63-ban elfoglalta Jeruzsálemet. Az utolsó makkabeus király, Antigonos, (40–37) névleges uralkodása alatt az uralom már a római helytartó, az idumaeai származású Antipater kezében volt, kinek fia, I. Heródes kiirtotta a M. nemzetségét.

Könyvei[szerkesztés]

Makkabeusok könyvei, görögnyelvű ószövetségi apokrif könyvek II. Apokrif iratok). Az első két könyv a Makkabeusok szabadságharcát beszéli el, a harmadik IV. Ptolemaios támadását a templom ellen, a negyedik, filozofikus keretben, a makkabeus vértanúk, Eleázár, a jámbor anya és hét fia mártírhalálát.