Ugrás a tartalomhoz

Vita:Kulturális tőke

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Balu.ertl 13 évvel ezelőtt
kivágtam a következő szöveget:

"Norma

Viselkedési szabályok, amilyeket követnünk kell. Ha a normákat megszegjük, büntethető. Fajtái: jogi, erkölcsi, valláserkölcsi, szokások, illemszabályok, divatszabályok.


- Egy adott társadalomban is ellentmondásban lehetnek a normák pl.: egy büntetőjog büntet olyan cselekményeket, amit a társadalom tagjai nem tartanak büntetendőnek. Vagy egy etnikai és egy vallási csoportok normái nem elfogadottak egy társadalmon belül

- A normák történeti fejlődés során változnak: Homoszexualitás büntetőjogi és erkölcsi megítélésének változása az európai társadalomban.

- különböző társadalmakban nagyon eltérő büntetőjogi normákat fogadnak el egyes cselekmények megítélésénél. pl.: halálbüntetés-Amerikában

- A norma nem feltétlenül előnyös a társadalom fenntartása és fejlődése szempontjából. pl.: a tehenek levágásának tilalma gátolja a tehenek tisztán gazdasági hasznosítását, feldolgozását.

- A normák változnak, amelynek hatására a társadalom fejlődik.

Ez hogyan kerül ide? Egy előadásjegyzetből?
A társadalmi norma (ugyanis erről van itt szó, barátim), külön szócikket érdemel. A jog többet érdemel annál a megjegyzésnél, hogy a büntetőjognak van olyan normája, amit egyesek nem helyeselnek. Magyarországon divat a jogot leszólni és zavaros elméleteket (mint pl. ez, a "kultúrális tőke") állítani vel szembe.
Ez a szöveg egyébként köszönő viszonyban sincs egy lexikon követelményeivel. Egyelőre pont a lényeg hiányzik belőle: fogalma, kifejlődése stb.--Lexi vita 2008. május 7., 15:32 (CEST)Válasz


„Magyarországon divat a jogot leszólni és zavaros elméleteket (mint pl. ez, a "kultúrális tőke")” -- pontosítanék, Mo-n divat lenézni más tudományterületeket/szakmákat. Még akkor is ha nem értesz hozzá, kedves Lexi.
Balu.ertl vita 2011. március 7., 02:12 (CET)Válasz