Vita:Közönséges datolyapálma

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hidaspal 9 évvel ezelőtt a(z) Törölt szakasz témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: yera (vita), értékelés dátuma: 2014. február 5.
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Törölt szakasz[szerkesztés]

{{segély}}(?)

A szócikkhez írt kiegészítésemet Sphenodon visszavonta nincs forrás és nem összefüggő szöveg indoklással.

A teljes szövegrész így néz ki:

Termesztése

Csíráztatás: Február-márciusban sötétben 30‒32°C talphőmérsékleten kb. egy hónap alatt.

Gyökereztetés: Tavasszal kb. egy hónap alatt bújik ki a hajtás a talajból.

Hőoptimuma: nyáron 30‒32°C, télen 15°C.

Elhelyezés: napos, meleg helyen, kb. 30°C-os talphőmérsékleten. Átteleltetés lehet ezen, vagy hűvösebb helyen. Az edény oldalán vonallal jelezzük az északi irányt. Érdemes mindig észak felé tájolni a fásszárú növényeket.

Öntözés: elárasztással állott szobahőmérsékletű csapvízzel, vizzel teli edénybe állítva, majd lecsöpögtetni. Ha a földje kiszárad, 2-3 napig hagyni, csak utána öntözni ismét.

Átültetés: tavasszal. Általában 2 évig bírja egy edényben. Ültetés előtt a földjét kiszárítani (hogy egyben maradjon), új edénybe tenni, kiegészíteni földdel és csak ezután meglocsolni, hogy a régi föld is átázhasson. A föld megbontásától a gyökerei eltörhetnek, amely a növény elhalásához vezet (répaszerű vaskos gyökere van, ami tartalékolja a vizet). Az edény alján apró kavicsokat és vízkivezető lyukat érdemes fúrni. Ha a gyökér kinő a lyukon érdemes nagyobb edénybe tenni (lehetőleg tavasszal vagy legkésőbb nyáron).

Talajtípus: Igazából kertföld és homok fele-fele arányú laza szerkezetű keveréke az ideális. Általános virágföld is használható, de megelégszenek a normál talajjal is.

Lombtrágyázás: nem kell.

Levelek locsolása: nem szükséges. Vízpermetezni csak forró napokon szabad. Melegben nedves ujjal végighúzni, tisztítani.

Tartása: Nyáron tartható közvetlen napfényben (hozzá kell szoktatni), Ilyenkor hamarabb kiszárad a földje, gyakrabban locsolni. Minden évben egy új levelet hoz. 3-4 levéltől kezd el legyezőszerűvé válni. Itthon csak meleg növényházakban vagy zárt verandán tartható télen. Nyáron cseréppel tegyük ki a napra, estére és csak rossz idő esetén vigyük be a lakásba. A növény hazai körülmények között csak néhány évig él (vagy kiszárad vagy tőrothadásnak indul). Hosszabb korra akkor számíthatunk, ha meleg növényházban (pálmaházban) tudjuk nevelni mediterrán vagy trópusi körülményeket biztosítva számára.

Kérek minden erre járót, hogy nézze át és az esetleges hibák javítása után tegye ki a a szócikkbe. A szöveg forrása saját magam. A szöveget én magam írtam kútfőből az általam nevelt datolyák tartása közbeni tapasztalatok alapján Brtkr‎ üzenőlapja  2013. december 2., 11:47‎ (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz

Az irányelvek szerint a wikipédia nem az első publikáció helye, mert ez egy enciklopédia. A visszavonás jogosnak tűnik. Hidaspal vita 2014. július 2., 18:46 (CEST)Válasz