Vita:Középkori kézifegyverek listája

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ulrich von Lichtenstein 6 évvel ezelőtt a(z) Szál- vs rúdfegyver témában

Komoly problémák[szerkesztés]

  • Egymás mellé került az ókori római gládius, ibériai falcata és az újkori szurony egy olyan listában, amely a középkori fegyvereket tartalmazza (-ná).
  • Egy listában szerepelnek a fegyverek és gyakorlófegyverek (bokken, sinai, fukuro sinai).
  • A sihai nem fakard, hanem bambuszból készült gyakorló.
  • A sinai, pontosabban annak az egyik változata, a fukuro sinai, egy újkori fejlesztés: valamikor 1580 és 1682 között jelenik meg.
    -- Ulrich von Lichtenstein vita 2013. április 7., 17:47 (CEST)Válasz

Kisebb gondok[szerkesztés]

  • Nincs partizán (szúrófegyver) szócikk, a mostani link a fegyveres ellenálló szócikkre mutat.
  • A pallos, klémor (claymore) tulajdonképpen a hosszúkard vagy a kétkezes kard változatai.
  • Pontosan mi lenne a rövidkard?
  • Vívőtőr: vajon mire gondolt a szerző? A mostani gyakorlófegyverre vagy az angol szóhasználatban smallsword-ként ismert fegyverre?
Ha gyakorlófegyver, akkor az is a rapier vagy smallsword gyakorlója, és az már korai újkor. Törölni kellene a középkori listából.

Ágyú?[szerkesztés]

Mivel az átnevezés után a szócikk már a kézifegyverekről szól, ezért törölném az ágyút, a komplexebb kézifegyverek példájaként az számszeríjakat vagy kéziágyúkat adnám meg.
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2013. április 9., 08:28 (CEST)Válasz

Az angol lista[szerkesztés]

Ki kellene egészíteni az angol lista felhasználásával. -- Ulrich von Lichtenstein vita 2013. április 9., 08:46 (CEST)Válasz

Szálfegyverek[szerkesztés]

"Szálfegyverek
(ném. Blankewaffen, Nahwaffen), közeli fegyverek, melyek vagy vágásra vagy szúrásra valók. A szerint tehát, amint a fegyverek csak vágásra, vagy szúrásra, vagy egyidejüleg mindkét hatásmódra vannak berendezve, vágó-, szúró- és vegyes fegyvereket különböztetünk meg. A közeli fegyverek két fő részből állanak, ugymint a pengéből és a fogantyuból. Minthogy a közeli fegyvereknek tulajdonképen hatórészeik hosszas fémtesteket alkotnak: Sz.-nek is, némelyiküknek hüvelybe rejtve s igy oldalhoz kötve hordásuk miatt, ez utóbbiak külön még oldalfegyvereknek is neveztetnek. A Sz.-hez tartoznak: a kard, szablya, pallos, tőr, szurony, dsida stb. Forrás: Pallas Nagylexikon" A Kislexikon oldalán.

Arcanum Kézikönyvtár -> A magyar nyelv értelmező szótára

"szálfegyver. főnév (ritka) Főként támadásra való szúró, vágó v. ütő fegyver (lándzsa, (ala)bárd, kard, szablya; szurony, tőr; csákány, buzogány stb.)."

Azonos szöveg, azonos forrás: http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/elolap.php

A magyar nyelv értelmező szótára (I–VII. kötet) Akadémiai Kiadó. Első kiadás: 1959–1962 Bárczi Géza, Országh László

Tehát a kardok, mindenféle lándzsák is szálfegyverek. -- Ulrich von Lichtenstein vita 2018. április 23., 08:53 (CEST)Válasz

Rúdfegyverek[szerkesztés]

"nyárs [fegyver], rúdfegyver = der Spiess, die Stangenwaffe"

Tulok Magda: Német-magyar és magyar-német régészeti kifejezések szótára. 2006. [1]

Angolul: pole weapon. -- Ulrich von Lichtenstein vita 2018. április 23., 08:58 (CEST)Válasz

Szál- vs rúdfegyver[szerkesztés]

A szálfegyver kategória a nagyobb halmaz: ebben vannak kardok, ütőfegyverek (buzogányok és társaik), rúdfegyverek (lándzsák stb.). (Lásd még az Értelmező kéziszótár (2003) kimondottan pontos meghatározását, példákkal.) Szóval, csak a lándzsákat, pikákat stb. nevezni szálfegyvernek egyértelműen hiba, de minimum pontatlanság, függetlenül attól, hogy egy adott kifejezés mennyire elterjedt. (Lásd pl. a kardokon a "vércsatornát": igen elterjedt a népies vércsatorna szó, de nem pontos.)

Ha minden marad a régiben, akkor az olvasó azt fogja gondolni, hogy kizárólag a dárda, lándzsa, alabárd stb. minősül szálfegyvernek, pont ez benne a csavar. A kard is szálfegyver, csak nem nyele van, hanem markolata. Az alabárd is szálfegyver, de neki már nyele van. (Pole weapon: "a long shaft" a lényeg.) Felesleges precízkedésnek tűnik, pedig csak szépen elrendezi a terminológiát, és nem kell olyan kifejezést használni, mint a hosszú szálfegyver (gyakorlatilag ez a rúdfegyver). -- Ulrich von Lichtenstein vita 2018. április 24., 11:14 (CEST)Válasz