Vita:Hangosság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Inkább a hangerő a helyesebb megnevezés(Zenében).A hangerő maradhatna a fizikai kategóriába.Zoltán 2007. január 13., 13:35 (CET)

A hangérzet erősségére leggyakrabban a hangosság, hangosságszint fogalmakat szokták használni az akusztikai irodalomban. A hangerő, hangintenzitás alatt leginkább a hang fizikai „erősségét” szokták érteni, tehát egy adott pontban a hangnyomás négyzetével arányos, teljesítmény / felület jellegű dolgot. A zenében a dinamika fogalmát szokták használni, ez sok dologban eltér az előzőektől. --Villanueva 2007. január 13., 14:46 (CET)

Már értem félreértésem.Abban teljesen igazad van hogy a téma megértéséhez szükség van mind a kettőre.Én a hangtan kerestem, de a zenei kategórián belül, és amikor megtaláltam azt hittem a zenei kategóriában van.Szóval majd csinálok egy Kategória:Zene/Kategória:Zeneelmélet/Kategória:Hangtan/ És ott lehetne hivatkozni egymásra a két kategóriának.Zoltán 2007. január 14., 14:43 (CET)

A zenében a hang tulajdonságait hangerő, hangmagasság, hangérték és hangszín fejezi ki.A zenében a hangerőt dinamikai jelzésekkel szabályozzák.Szóval ha majd lesz egy szócik róla a zenei kategóriában mind a két megnevezésnek a címben kell szerepelnie.Így a legegyszerűbb-értelmesebb.Laikusok nem ismerik a (dinamika).Zoltán 2007. január 14., 15:01 (CET)