Vita:Hélium-hidrid-ion

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szaszicska 10 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó témában

Lektorálandó[szerkesztés]

Össze kellene vetni az angollal és javítani a fordítási hibákat. Az angolban nem nevezik nemesgázvegyületnek, a vegyületek általában semleges molekulák (vagy részecskék kifelé semleges halmaza), ez pedig egy összetett ion. Az angol cikk kerüli azt is, hogy molekulaként hivatkozzon a részecskére, mivel az definíció szerint semleges kellene legyen.

A "stabil vegyület..." kijelentés nem szerepel az angolban, és ebben a formában félrevezető lehet: a benne levő kötés ugyan stabil, de gyakorlatilag bármivel azonnal reagál. Forrás kellene rá, vagy (inkább) kitörölni a cikkből.

A tulajdonságai rész első mondata hibás, az angolban arról van szó, hogy a TH vagy T2 tríciumának radioaktív bomlása révén keletkezik, mert bár a tríciummag visszalökődése miatt a keletkező ion gerjesztett állapotú lesz, de a kémiai kötés megmarad. Ezt a magyar fordítás nem (jól) adja vissza.

Az "It is believed to be the first compound to have formed in the universe" mondat nem vonatkozhat a T2-re, részben, mert az nem vegyület, másrészt az előző alany a HeH+, tehát valószínűleg arra vonatkozik (azzal lehet vitatkozni, hogy a HeH+ vegyület-e, nem tudom, az angol cikk forrása pontosan hogy fogalmaz, lehet abból vették át). Szaszicska vita 2013. június 27., 23:11 (CEST)Válasz

Az angol wikipédián a nemesgázvegyületek közé van sorolva (Noble gas compounds). A végén írja hogy a hélium-hidrid molekulával ellentétben van stabil alapállapota. Ezt írtam az elejére. A másik az javítva.

Írtam az angol cikk vitalapjára a "vegyület" volta kapcsán, kíváncsi vagyok, mások hogy gondolják. A vegyület szót addig is inkább kerülném, eszerint javítottam. Az, hogy a kémiai kötés stabil (nem disszociatív az alapállapot) szerintem nem azonos azzal, hogy egy "vegyület stabil". Mivel itt egy reaktív ionról van szó, ezt szerintem nem érdemes a bevezetőben hangsúlyozni, ami a későbbi részben van információ, az elegendő ebben a kérdésben. Néhány egyéb dolgot is pontosítottam. Szaszicska vita 2013. június 28., 20:30 (CEST)Válasz