Vita:Galaxis (Csillagok háborúja)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuvola apps konquest.png Ez a szócikk témája miatt a Sci-fi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Kevéssé fontos Ez a szócikk kevéssé fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Batman666 (vita), értékelés dátuma: 2010. május 27.
Sci-fi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nekem ezek az égtájak még egy képzeletbeli galaxishoz képest is rosszul hangzanak, akárki is találta ki őket. A csillagászatban az égitestek, rendszerek észak-déli iránya alapvetően a keringési síkra merőleges irányt jelöli, vagyis azt a dimenziót, ahol egy galaxis a "leglaposabb". Bináris ide  Kampány a számok helyes írásáért 2009. november 8., 19:38 (CET)

Lehetséges, de ha hozzávetőlegesen (a galaktikus koordinátákat és egyéb, földi halandók által nem ismert és hosszas magyarázatot igénylő bizbaszokat mellőzve) tájékozódni vagy másokat eligazítani akarsz a cseszett nagy galaxistérképeken, akkor muszáj valami durva iránymegjelölést alkalmazni. Ez az égtájas módszer, ami pusztán annak az alapvető konvenciónak a használata, hogy egy normális térképen fent van az észak, és jobbra a kelet, pedig kézenfekvő, sok fórumon használják. Szerintem az idézőjeles használat eléggé jelzi, hogy afféle hasonlatról, semmint szakszerű csillagászati fogalomról van szó. Egyébként http:// www. badastronomy. com /bad/movies/starwars_aotc_review.html <-itt nemcsak bővebben olvashatsz arról, hogy hogyan lehetne khmm szakszerűen értelmezni, de arra nézve is forrást kapsz, hogy maga a filmsorozat is használja a Galaktikus égtájakat. Bár én nem állítom, hogy az én használati módom azzal egyezik, csak egy egyszerű, hasonlatszerű magyarázat a térképen való eligazodáshoz. A használatáról nem szívesen mondanék le, mert sajnos nem tudok jobbat. Gubb 2009. november 10., 00:02 (CET)


Inkább Galaxis (Csillagok háborúja) lenne ennek a cikknek a magyarul helyes és szokásainknak megfelelő címe. Így most csak egymás mellett vannak a szavak. Vagy pedig Csillagok háborúja-galaxis, ha ragaszkodsz ehhez a hangzáshoz. Bináris ide  Kampány a számok helyes írásáért 2009. november 8., 19:40 (CET)

Jó, legyen ez a címe. Vagy lehet még A Csillagok háborúja galaxisa, csak ez névelővel kezdődik, így szerencsétlenebb. A kötőjeles változatot idétlennek érzem. Gubb 2009. november 10., 00:02 (CET)
Szerintem nem gond a névelő, ez a változat is jól hangzik, sőt tán a legjobban az eddigiek közül. Bináris ide  Kampány a számok helyes írásáért 2009. november 10., 00:56 (CET)