Vita:Fizetésképtelenség

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Adaniel 18 évvel ezelőtt a(z) Fizetésképtelenség témában

Fizetésképtelenség[szerkesztés]

Ezzel a cikkel mind nyelvi, mind tartalmi szempontból számtalan probléma van. (Gyakorlatilag nincs olyan mondat, amellyel maradéktalanul egyet lehetne érteni e területtel is foglalkozó jogászként.) Egyrészt jogi kategóriába (is) tartozó szócikknél célszerű lenne a bevett jogi nyelvet követni (pl. olyan, hogy "adósság meghosszabbítása" nincs), illetve pontosan fogalmazni (pl. csak az fizetésképtelenség, ha az adós esedékességkor nem képes teljesíteni a tartozásokat), másrészt sokkal komplikáltabb a viszony fizetésképtelenség (cash flow test, Zahlungsunfähigkeit) és vagyonhiány (balance sheet test, Überschuldung) között (bár nem ez a tipikus, de előfordulhat, hogy egy cég vagyonhiányos, de fizetőképes), harmadrészt ezek a magyar cstv szerinti csődeljárás szempontjából nem relevánsak, csak a felszámolási eljárás szempontjából (nem kell bizonyítani sem fizetésképtelenséget, sem vagyonhiányt csődeljárás iránti kérelem esetén), negyedrészt az öncsőddel kapcsolatban írtak mire is akarnak vonatkozni: a hatályos magyar jogra vagy általános megfontolás? --Eliezer 2005. december 4., 02:30 (CET)Válasz

  • Ha "adósság meghosszabbítása" nincs - esetleg adósság átütemezése? lejárt kötelezettség futamidejének meghosszabbítása?
  • Nem értek egyet azzal, hogy a fizetésképtelenség és a vagyonhiány között komplikáltabb a viszony. Miben komplikáltabb? A fizetésképtelenség az, hogy az esedékességkor valaki nem tudja pénzben megfizetni az adósságát. A vagyonhiány az, ha az adósságok nettó jelenértéke nagyobb, mint a vállalat eszközeinek nettó jelenértéke. A csőd az, hogy el akarja kerülni a felszámolást. Ezt kellene valahogy hétköznapi nyelven megfogalmazni.
  • a magyar cstv szerinti csődeljárás szempontjából nem relevánsak = Ezt nem értem, hogy miért nem relevánsak, mindenesetre a korábbi (szerintem téves) csőd szócikkből emeltem át az inkriminált részt. (Ugyanakkor a Wikipédia nem magyar hatályos jogmagyarázat, és a fizetésképtelenség és a vagyonhiány fogalma a magyar jogban egyébként sem kellően jól definált fogalom).
  • Mire akar az öncsődre vonatkozó megállapítás vonatkozni: a válasz - általánosságban, tudomásom szerint a magyar jog nem mond semmit arról, hogy mikor helyes valakinek saját vállalkozására nézve csődeljárást indítania.

--Adaniel 2005. december 4., 21:08 (CET)Válasz