Vita:Főnév

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Főnevek osztályozása Ijesztő ez az osztályozás, bár nem ritka.

Alakulásuk szempontjából: tőszó képzett szó - egyszerű - összetett. A főnév vagy tőszó, vagy abból képzett főnév, aminek egyik módja, fajtája az összetétellel képzett összetett főnév.

Igazából az a lényeg, hogy milyen szófajból képzünk más szót, pl. főnevet.

Alaktani szempontból: ez marhaság, mivel a főnév referenciájától függően vagy egyes vagy többes számú a főnév és ez tartalmi kérdés- annak alaktani jelzése lényegtelen szabálysértés (többesszám rendhagyó jelzése, jel hiánya)

Fogalmi tartalmi szempontból

   konkrét vagy elvont
   köznév vagy tulajdonnév
   élő tárgyat vagy élettelent megnevező
   megszámlálható vagy nem megszámlálható
   egyéni vagy kollektív főnév

Ezek a besorolások vagy jellemzők a főnév referenciájára vonatkoznak, azokra a dolgokra, amiknek a főnevek a nevei. Ebből a szempontból van megszámlálható és nem megszámlálható, élő vagy élettelen dolog. Illetve létező és nem létező, fiktív dolog!!! Az egyéni, a tulajdon, a kollektív és a köznév, illetve a konkrét (egyedi) és az általános egy kontinuumot képeznek az azonosítandó dolog egyre pontosabb vagy egyre homlyosabb (tágabb) megnevezéséhez, azonosításához. Az elvont vagy absztrakt és a konkrét ellentéte ennél fogósabb dolog. Lásd: absztrakció Az elvonatkozatás eredményeiként létrejött szó (és fogalom) - egy szót sem szól az elvont főnévről......