Vita:DeviantART

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Balabenc 1 évvel ezelőtt a(z) Keresés a kedvencek között témában
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Kevéssé fontos Ez a szócikk kevéssé fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2013. március 4.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

online alkotó közösség[szerkesztés]

A definíciót átírtam, az online alkotó közösség ugyan magyarabbul van, ámde többféle módon is elég félrevezető, mert a Deviantart nem közösség (community) olyan értelemben, ahogy ezt a szót a magyarban használjuk. Az alkotóközösség számomra szoros személyes kapcsolatban lévő művészeket jelent, akik igyekeznek együtt nyaralni, eljárnak egymáshoz, tanácsokat, inspirációt, irodalmat adnak egymásnak, stb., ezzel szemben a dA "csak" egy közösségi oldal, és önmagában még nem közösség (bár helyt adhat kisebb közösségeknek). Másrészt az "online alkotó közösség" olyan közösséget jelent, akik online alkotnak - ami közel sem igaz minden dA tagra (az eredeti definíció megszerkesztője vagy fordítója nyilván azt akarta leírni, hogy "online alkotóközösség", az a kis szóköz, számít bizony, nem egészen mindegy, hogy van-e vagy nincs). Az online alkotóközösséget bennhagytam ugyam, de kiegészítettem egy eléje szerkesztett, félig-meddig forrásolt, jóval pontosabb saját meghatározással. Gubbubu12 2013. március 17., 22:50 (CET)Válasz

megjegyzések a DD-ről[szerkesztés]

[DailyDeviations =]: "Random staff favorites, most in categories I don't follow, that have usually already been at the top of the popularity stack and are being reposted. If I didn't pay attention to them the first time, I'm not interested. The fact that DDs are only picked by DA staff further turns me off. The appeal of DA for me is that it is an open, public space where each user has equal voice to post, comment, participate, and succeed based on their effort, skill, and appeal. I boycott this page because it is purely centered around the opinions and interests of a small group of people in power being presented to the wider DA community as an authoritative collection. This strikes me as antithetical to the stated purpose of DA, and certainly antithetical to the kind of artistic community I want to be a part of." - AutoDidactArtAcademy, [1].

A 2014-es változtatások előtti állapot[szerkesztés]

(hátha valakit érdekel, hogy nézett ki régen)

Megjegyzés: a 2014-es GUI változtatások miatt a lenti információk egy része elavult.

A deviantart hierarchikusan egymásra épülő weblapcsoportokból áll: részben az alkotók személyes lapjaiból, illetve "közösségi jellegű" és segítő lapokból (fórumok, segítség, stb.).

A személyes lapok tetején egy menüsor foglal helyet, linkkel a -) személyes beállításokra, -) a DA keresőmotorjára, -) az üzenetnyilvántartó (belső chat/kommentrendszer) lapra, -) az ismerős- és kapcsolatnyilvántartó lapra, -) a fájlfeltöltő "menedzserként" szolgáló lapra, -) az online boltra, valamint az alkotó személyes kedvenceit tartalmazó galériára.

A menüsor alatt egy eszköztár található, innen érhető el a DA lényegi, legfontosabb lehetősége, az alkotó közzétett művei ("gallery", galéria), eladásra bocsátott művei (prints), valamint egy rövid, személyes adatokat mutató terület (név, jelmondat, életkor,tartózkodási hely), a csoporttagságok listája, és egy listaszerű tevékenységnapló.

  • watchlist (figyelőlista) – Egyfajta baráti lista. Bármely felhasználó „figyelhet” egy másikat. Ez annyit jelent, hogy hozzáadhatja a másik alkotót a figyelőlistájához, és kérhet értesítést, ha az érdeklődött személy új alkotást publikált, új félkész darabot helyezett fel a vázlatok (scraps) közé, vagy új naplóbejegyzést tett közzé.
  • private messaging (értesítések küldése) – a nem a nyilvánosság előtt zajló kommunikáció eszköze, egy belső e-mail szolgáltatáshoz hasonló. Note-nak nevezett üzeneteket küldhetünk egy másik dA felhasználónak.
  • longitude and latitude – amennyiben megadtunk földrajzi elhelyezkedésünket (Ország és koordináták) a deviantArt rendszere kikeresi nekünk a hozzánk közel élő társainkat.
  • prints account – a felhasználó vásárolhat magának egyfajta internet shop szolgáltatást, amin keresztül eladásra kínálhatja a munkáit
  • adCast program – bizonyos összeg fejében a deviantArt hirdetési felületet bocsát a felhasználó rendelkezésére, amiben a honlapon belüli galériáját népszerűsítheti, amelyet a nem előfizetett felhasználók személyes oldalán helyez el. [forrás?]

Personal page – minden felhasználó regisztrációjának aktivizálásától kezdve rendelkezik egy személyes oldallal, aminek URL-je a http://felhasználóinév.deviantart.com–ra mutat. (A felhasználói nevet a regisztrációnál adja meg, később nem változtathat rajta.) Ez az oldal listázva közölheti (ld. "DeviantID widget", lentebb) a felhasználó érdeklődési körét, hobbijait, kedvenc íróját, mozifilmjét, elérhetőségét és a többi- amennyiben megadja azokat.

Az alkotók személyes lapjainak további részei az ún. "widgetek". Ezek - legalábbis külső megjelenés szempontjából - frame-ekhez, illetve dobozokhoz hasonló, de ki-be-kapcsolható, dinamikus tartalommal rendelkező, és bizonyos mértékig (inkább csak előfizetéssel rendelkezők számára) minimális testreszabási lehetőségeket is nyújtó laprészek. A widgetek listája bővíthető, alapértelmezésben a következők szerepelnek (és ezek egyben a legfontosabbak):

  • Newest deviation / Legújabb fájlok: az alkotó által feltöltött néhány legújabb fájlt mutatja indexkép (thumb) formájában.
  • Favourites: A kedvencek gallériája (ugyanaz, mint ami a lapok tetején lévő eszköztárról érhető el), az alkotók megjelölhetik a többi deviant művei közül a nekik tetszőket kedvencként, amik ezáltal ebbe a galériába kerülnek. Egy mű kedvencnek jelölése természetesen pozitív gesztusnak számít.
  • Watchers / Követők és barátok.A követők/figyelők értesítést kapnak az egymással kapcsolatos eseményekről egymás lapjának felkeresése nélkül is, hasonlóan, ahogyan más közösségi oldalakon.
  • Groups / Csoportok: A közös érdeklődéssel rendelkező vagy szorosabb ismeretségben lévő alkotók csoportokat szervezhetnek, ezek gyakorlatilag tetszőleges módon alapíthatóak, egy alkotó akárhány csoportnak is tagja lehet. A csoportok hasonló, de közösen fenntartott csoportlappal rendelkeznek, mint az alkotók egyénenként.
  • Journal / Blog: Blogszerű bejegyzéseknek helyt adó laprész. A journal posztokat (mint szinte minden mást is a DA-on) mások is kommentelhetik, hacsak ezt a poszt tulajdonosa le nem tiltja.
  • DeviantID / Userlap-rész: Az alkotó itt írhat bővebben és kevésbé kötöttebben magáról, ide lehet egy nagyobb méretű avatar-szerű képet is tenni.

A dA főoldaláról más, szorosabb értelemben véve közösségibb tartalmak érhetőek el. Az egyik legfontosabb a "közösségi arisztokrácia" által menedzselt „napi deviációkról” szóló képes napló, ez ugyanis egyfajta nagyra értékelt, és a személyes szimpátián túlmenő elismerést fejez ki. A Daily Deviation – néhány aznapra kiemelt művész egy-egy munkája a honlap egy prominens helyén (a főoldalon), amelyet a közösség ezért felelős tagjai választanak ki (de a folyamatba bármelyik deviantnak van lehetősége beleszólni).

Az oldalon számos fórum és shoutbox áll a felhasználók rendelkezésére.

A személyes galéria[szerkesztés]

deviantART gallery – egy gyűjtemény a galériába feltöltött munkákból. Minden alkotónak (legalább) kétféle galériája van: egy a saját munkáiból (gallery), egy pedig mások kedvencnek jelölt munkáiból (favourites).

A feltöltött saját műveket kötelező kategorizálni. Ennek nem elsősorban az alkotó, inkább a DA közösségi lapjai és keresőmotorja számára van jelentősége. A deviantArt többféle kategóriát különböztet meg, az elméleti és esztétikai jellegű kategóriák helyett egy gyorsan használható rendszert igyekeztek kialakítani. A kategóriarendszer jelenleg háromlépcsős, de elvben lehetőség van a bővítésére, ha az oldal fenntartói ezt szükségesnek látják (jegyzet: lehet új kategóriákat is javasolni, de mivel majdnem mindegyik főág tartalmaz egy "Egyéb" vagy hasonló jellegű kategóriát, erre nem sűrűn kerül sor). Például: a "tradicionális művészet" (ez egy kategória) keretein belül elkülönül a "rajz", a "tipográfia", a "kollázs", a rajzon belül választhatunk az "absztrakt", "fantasy", "tájkép", "emberábrázolás", "portré", "sci-fi" és még sok más kategória közül.

A személyes galériában a művek kicsinyített bélyegképekként jelennek meg. Lehetőség van almappákat létrehozni, azaz a művek gyűjteményét algyűjteményekre osztani. Ennek módja az alkotóra van bízva, az algalériák létrehozásánál, elnevezésénél nem kell a beépített kategóriarendszert követni, ez két külön dolog. A kedvencek is ugyanígy almappázhatóak.

A kép alá a művész megjegyzései kerülnek, ez alá jönnek a visszajelzések. Beállítható, szeretnénk-e kommentárokat kapni a feltöltött anyaghoz, vagy sem.

A kedvencek[szerkesztés]

Favourites, vagyis kedvencek. A felhasználó, ha egy számára tetszetős alkotást talál, hozzáadhatja a kedvenceihez („add to favorites”), amik a hozzáadás sorrendjében megjelennek egy külön oldalon, amit a személyes oldaláról érhet el, ő vagy látogatói. A felhasználó választhat, hogy mindig az aktuális kedvencek utolsó pár darabja jelenjen meg a személyes oldalán, vagy legyen véletlenszerű.

  • collections – a gyűjtemény. Az ily módon begyűjtött képek nem egyszerűen a kedvencekhez kerülnek, hanem azon belül egy külön mappába rendezhetők. A mappa szerkeszthető. A felhasználók szavazhatnak egymás kollekcióira és ezeket meg is jelenítik a "Collections" menüpontban.

____


Újdonságokról 2014[szerkesztés]

Keresés a kedvencek között[szerkesztés]

Nem akartam ezt addig beleírni a szövegbe, amíg nem kapok megerősítést:

Nem olyan régen még lehetett keresgélni a kedvencek között (ha egy felhasználó már túl sok képet rakott a "kedvencek" listába, akkor ez hasznos volt), de valamiért ez a lehetőség eltűnt, mi ennek az oka? Balabenc vita 2022. szeptember 28., 13:01 (CEST)Válasz