Vita:Deák család (kehidai)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Deakpe 5 évvel ezelőtt a(z) Kehidai? témában

Kehidai?[szerkesztés]

Sziasztok![szerkesztés]

(megismétlem, amit a kategóriához is írtam, Farkasven 2018. március 7., 09:00‎-i megoldása nagyon jó!)

A Wikipédia nagylelkűen kehidainak titulálja ezt az egész családot, pedig már egy réges-régi Turul számban is jelezték, hogy ez az elnevezés ily módon hibás, mert nem volt joguk az előnév használatára. Szeretném idézni dr Tóth Lászlót: "Nagy Iván* mindössze annyit mond a Deák-családról, hogy előkelő zalamegyei familia, de szót sem említ a címer- és nemességadományozás idejéről, a családtagok közül is mindössze kettőt említ fel, Ferencet és testvérét Antalt. Azonkívül valószínűleg ő volt annak a téves nézetnek első hirdetője, mintha a Deák-családnak joga lett volna a kehidai előnév használatához és azt használta is volna. Pedig ezen előnév használata sem adománylevéllel, sem más hiteles okiratokkal nem igazolható, csupán megkülönböztetésül szolgált a család másik ágától, a zalatárnokitól." Nos, itt pontosan e két ágat vesszük egy kalap alá, kehidai néven, ahelyett, hogy megkülönböztetnénk. (Lásd: Deák Lajos) A leghelyesebb azonban az lenne, ha csak zárójelben jegyeznénk meg, és csakis ott, aki tényleg kehidai volt pl. így: (kehidai) Deák Ferenc.

A kérdésről már írtam korábban is, de senki sem osztotta meg velem a véleményét.:

"Származás

Az itt bemutatott családfa minden Deákot "kehidai"-nak nevez. Pedig Deák Péternek nem sok köze volt Kehidához, sőt, Deák Gábor neve is csak felesége révén köthető ide. Mindketten Zalatárnokon születtek és ott is vannak eltemetve a Szt. Anna templom kriptájában. Csak az id. Deák Ferenc (1761-1808) született és halt meg Kehidán. Az ő utódai pedig, -felesége révén- már mind Söjtörön születtek. Vele, és testvérével (Deák József, *:1764) válik csak el a család a zalatárnoki és a kehidai ágra.

Tulajdonképpen akkor most miért is kehidai Deák Péter és Gábor, ha Zalatárnokról származnak?! --Deakpe vita 2012. szeptember 23., 20:08 (CEST)"

Ha most sem lesz hozzászólás, lassan el fogom kezdeni kitörölni a helytelenül használt kehidai előneveket. – Deakpe vita 2018. május 20., 21:16 (CEST)Válasz