Vita:Cserey Farkas (1719–1782)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Baróti Kelemen 12 évvel ezelőtt

Mivel ez a Cs. Farkas Cs. Elek testvéreként ifj. Cs. János és László Erzsébet fia, így nem Nagyajtán született, hanem Csíkrákoson, ahol szülei laktak. ifj. Cs. János a történetíró Cs. Mihály (1667-1756)jóval fiatalabb testvére volt.


Mi a tévedés? A családi leszármaztatás, vagy a születési hely? De amúgy, ha Cs. Elek Csíkrákoson született, ahogy a vonatkoző szócikk állítja, úgy szükségszerú, hogy testvére is ott lássa meg a napvilágot - tekintve, hogy szüleik is ott éltek.

Katt a linkre, és akkor látod! Én nem írtam a családjáról, de lehet, hogy útközben a lovaskocsin született a testvére (Földvár felé félúton...) Üdv. Tambo vita 2012. január 6., 11:14 (CET)Válasz

Szinnyei hivatkozása a születési helyre téves, nem igazolja semmi. Nagy Ivántól tudjuk, hogy Cs. Elek és Farkas testvérek, Cs. János és László Erzsébet fiai. Elekről meg is írja, hogy Csíkrákoson született, 1714-ben. Tehát az 1719-ben született Farkas esetében is Csíkrákos a valószínű. Cserei Mihály történetíró (Cs. János bátyja) írja:

"Testvéröcsém Cserei János Csíkban, Rákoson lakik. Szép fiai, leányai vadnak."

A két testvér 1715-ben osztozott meg az atyai örökségen, eképpen:

"Nekem Cserei Mihálynak, feleségemnek és két ágon levő, vagy ezután leendő gyermekeimnek marada az nagyajtai udvarház cum omnibus ad se pertinentiis, valamelyek az édesatyánk idejében oda bírattattak, jobbágyokkal, szántóföldekkel, szénafüvekkel, malommal... "


"Én Cserei János, minthogy Isten jóvoltából már az törvény szerint való legitima aetast, az huszonnégy esztendővel elértem s ezelőtt egy esztendővel meg is házasodtam, és szabad jóakaratomból ezen divisiónak mellé állottam, azért nekem, feleségemnek és mind most élő, mind ezután leendő két ágon lévő gyermekeimnek juta és marada az felcsíki, rákosi udvarház cum omnibus ad se pertinentiis valamelyek édesatyánk idejében odabírattanak, jobbágyokkal, szántóföldekkel, szénafüvekkel, malmokkal, mind az ősből az mi jutott"

Egyébként Cs. János soha nem lakott Nagyajtán, hanem csak Csíkrákoson.

Szóval Cs. Farkas szülőhelye Csíkrákos.

--Baróti Kelemen vita 2012. január 9., 08:42 (CET)Válasz