Vita:Calvary Chapel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

lásd még: Vita:Golgota Keresztény Gyülekezet


Vandalizmus[szerkesztés]

152.66.214.67 -ÍP című névtelen szerkesztő elkezdte nyirbálni a szócikket lényeges tényszerű információkat kitörölve, a szócikkből. Kedves 152.66.214.67 -légyszives hagyd abba a vandalizmust és csak akkor törölj/változtats meg lényeges részeket ha a vitalapon megvitattuk és egyetértésre jutottunk abban, hogy mit változtatunk. --Neo 2006. május 10., 12:49 (CEST)

Tagsága világszerte csak 35.000 fő![szerkesztés]

Tisztelt 84.0.107.202 vandál Úr/Hölgy! "összesen mintegy 35.000 taggal" -állt eddig a szócikben. Azt szeretném megtudni, hogy mi okból kellet törölni ezt az adatot? ---Neo 2006. június 8., 09:20 (CEST)

Bár mások fejébe nem látok, hogy mi a motiváció, de úgy gondolom, ez az adat tévedés volt. Costa Mesa-ban a CC gyülekezet tagsága 35e fő. Ha belegondolsz, hogy az Elterjedése alatt az szerepel, hogy 1300 gyülekezete van a mozgalomnak, 53 országban, akkor bizony ez azt feltételezné, hogy egy CC-s gyüli átlagosan 27 főből állna. Bratan 2007. március 20., 12:40 (CET)

Elkészült az angol nyelvű wikis cikk fordítása[szerkesztés]

Elkészült az [angol] nyelvű wikis cikk [fordítása]. A wikisítés után a tartalmat kicserélem, ui. ekkor azonos lesz az angol és a magyar nyelvű tartalom.Bratan 2007. március 26., 10:17 (CEST)

A CC a Négy Szegletkőből vált ki???[szerkesztés]

Szia Neo! Forrást kérek állíásodra, hogy a CC a Négy Szegletkőből vált volna ki. Csak Chuck Smit jött onnan, a CC már létezett, lásd pl. Chuck Smit: A Calvary Chapel története, 1-4. o.. Te milyen forrással rendelkezel állításod alátámasztására? Bratan 2007. március 26., 13:53 (CEST)

Van forrás, csak egy kis türelmet kérek.--Neo 2007. március 26., 13:57 (CEST)
Várom. Bratan 2007. március 26., 13:59 (CEST)
Nem tudom, hogy fordítottad a Wiki szócikket hisz ez az információ az angol wiki cikkben is benne van de a te verziódból kimaradt:

http://en.wikipedia.org/wiki/Calvary_Chapel#History [Még több információ] és [Welcome to the Calvary Chapel Wiki!] --Neo 2007. március 26., 14:03 (CEST)

blinkbits.com Calvary Chapel answers.com Calvary Chapel Chuck_Smith_(pastor) És a magyar wiki szócikk?

-ezek mind tévednek? Vagy hogy van ez?--Neo 2007. március 26., 14:19 (CEST)

Szia Neo! Ha már korrektnek tartod az angol nyelvű wikit ebben a részletkérdésben (amiben egyébként nincs igazad :), akkor miért nem maradhatott abban a formában a cikk, ami megközelítőleg legalább azonos volt, ha még félre is érthettem benne bizonyos dolgokat. Egyébként Chuck Smith a Négy Szegletkő pásztora volt, ő jött el, a CC-be ment pásztornak, de ezt hiába is bizonyítanám Neked még három másik forrásból: Chuck Smith bizonyára tévedett saját történetét illetően.
Kicsit megrökönyödve látom a forrásaidat: kritikai oldal alapján raktad össze a történetet http://calvarychapel.pbwiki.com
Azt meg biztosan nem vetted észre hogy a [blinbits] és az [answers] a [en.wikipedia.org] tükrei, a a fordításukat megtalálhatod a http://hu.wikipedia.org/wiki/User:Bratan/Calvary_Chapel címen. A magyar cikkről ne beszéljünk: azt Te írtad. Ugyan már, Neo!Bratan 2007. március 26., 14:40 (CEST)
Na szóval azt írtad, hogy "Chuck Smith a Négy Szegletkő pásztora volt, ő jött el, a Calvary Chapel-be ment pásztornak" - akkor az a kezdeti 25-fős Calvary Chapel a semmiböl pottyant a Californiai Santa Ana-ba? Vagy ha nem a semmiből pottyant akkor, hogy szedett össze 25-embert a semmiből? Ha meg az a 25-ember eredetileg nem a "Négy Szegletkő" -ből vált ki, hanem egy külön egyház volt akkor annak mi a története? Hogyna jött létre ez e kis csoport? Azt tudjuk, hogy a Calvary Chapel a saját történetében Lonnie Frisbee -szerepét is igyekszik lecsökkenteni. Hisz Lonnie meleg volt, otthagyta a Calvary Chapelt, elvált és végül AIDS-ben halt meg. Sok helyen a CC kihagyja Lonnie Frisbbet a képből és csak arról beszélnek, hogy Chuck Smidt apukafigurájává vállt a hippy mozgalomban csalódott fiatal tömegek számára. (fars sztori) Annak ellenére kihagyják vagy épphogy megemlítik Lonnie Frisbeet a CC létrejöttének sztorijában, pedíg neki köszönhetően vállt ismerté a Calvary Chapel név amerikaszerte. "1971-ig a Jézus-mozgalom rendszeresen szerepelt az Amerikai médiában, és jelentős például a Life Magazinban, Newsweekben és Rolling Stone Magazinban. Lonniet népszerűsége és a mozgalomban való fontossága miatt, gyakran fényképezték és szívesen készítettek vele interjúkat a különféle magazinokban." Lásd részletesebben: a Lonnie Frisbee-szócikket. Namost ha ebben akkora ferdítés van akkor lehet, hogy Chuck Smith egyházalapításával kapcsolatban is csak arról van szó, hogy Chuck Smith szeretne finomabban fogalmazni. Olyan módon mely "jobban hangzik." --Neo 2007. március 26., 14:58 (CEST)


Kedves Neo! Tény, hogy a 25 fős gyülekezet sem az égből pottyant, de az amerikai vallások egészen más talajon működnek, mint a magyarországiak. Tudod, ott teljesen elfogadott gyakorlat a "szabadegyház", azaz néhányan összeállnak és egy ilyen "Free-Will"-jellegű, előzményektől mentes gyülekezetet alapítanak. Ez már a CC esetében megvolt, amikor Chuck Smith-t meghívták pásztornak.
Ha számodra ennyire kulcskérdés a CC Chuck Smith előtti történetének kikutatása, javaslom, nézz utána megfelelő lexikonokban. Így az állításod a levegőben lóg - a többivel együtt. Az angol nyelvű cikk telis-tele van hivatkozásokkal - a Te általad készített cikk viszont nem tartalmaz egyetlen valamire való referenciát, aminek utána lehetne nézni. Az egész olyan, hát nem is tudom, hogyan fogalmazzak, hogy "politikailag korrekt" legyen, de olyan, mintha a CC-s könyveket figyelmen kívül hagyva Te tudnád a "Calvary Chapel egyetlen hiteles történetét." Ez a CC-t egy szakadár meg egy AIDS-es buzi gyerek alapította (bocsánat minenkitől!) egy kicsit erős, nem gondolod? Ha megkerested volna pl. Smith-nek a Calvary Chapel története c. füzetét, ott is találkoztál volna a nevével. Persze nem a szenzációs oknyomozói újságírás szintjén. De tkp. ez is mindegy.
Nem arról van szó, hogy melyik történet hangzik jobban, meg nem is arról, hogy Lonnie-val kapcsolatos viszonyulásukban a CC-s vezetők ne követtek volna el hibát. Arról van szó, hogy elvileg ez egy semleges oldal, ahol elvárható lenne, hogy a szócikkek ne a Blikk színvonalán és gondolatvezetésén keresztül szülessenek meg (bocsánat!). Gondolj bele, hogy az általad nem képviselt egyházadról valami hasonló jellegű szócikk születne, amibe mondjuk egy olyan lelkes apologéta belekapaszkodna, mint én vagyok? (:))
És ha Krisztus szava bármit is számít kettőnk között, akkor: Mt 5:12. Szép napot, Neo! Bratan 2007. március 26., 15:21 (CEST)
Oké! Semmihez nem ragaszkodok túlzottan ami a szócikkben van, csak arra kérlek megint, hogy konkrét válltoztatási javaslatokkal ájj elő. A szerzői jogsérelmet kivéve nem szokás ugyanis egy szócikket egy az egyben letörölni. E helyett sokkal inkább szükséges az álltlad vitatott részleteken egyenkén "átrágni magunkat", megvitatva ezeket. --Neo 2007. március 26., 15:39 (CEST)

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

A szócikk megírásához, nem kizárólag és nem is elsősorban a kritikai linkeket használtam fel, hanem az angol wikipédiát,(a Calvary Chapel akkori wiki verzióját, a Chuck Smith - és a Lonie Frisbbe - English Wiki szócikkeket is. --Neo 2007. március 26., 17:34 (CEST)

|4= |6=DorganBot vita 2008. március 31., 19:21 (CEST)}}

|4= |6=DorganBot vita 2008. március 31., 19:21 (CEST)}}

|4= |6=DorganBot vita 2008. március 31., 19:21 (CEST)}}