Vita:Bükki kultúra

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Satak Lord 16 évvel ezelőtt

A Bükki neolitikus kultúra szerkesztéséhez javaslom figyelembe venni Kalicz Nándor: Agyg Isternek c. könyvét (Heresiitas sorozt, Corvina K.1970. ISBN 963 13 2491 5. A vonatkozó részt itt küldöm, szerkesztés után töröld.

“Észak-Magyarországon alakult ki az alföldi vonaldíszes keráia kultúrájának egyik késői csoportja (fő elterjedési területe alapján a bükki kultúra elnevezést kapta).

A környező területektől és kultúráktól edényművességének rendkívül magas színvonala különbözteti meg. A tömegesen ké¬szült edények iparművészeti szintre emelkedtek, s a közvetlen elterjedési területtől egészen nagy távolságra is eljutottak (Ausztria, Bánát, Erdély stb.). Ennek alapján felmerült az a lehetőség is, hogy nemcsak obszidiánt „exportáltak", hanem talán szépen díszített edényeket is.Olyan fazekasságot fejlesztett ki, amely mai igényeink szerint is az iparművészethez tartozik. Egészen vékony falú edényeket aránylag egyszerűnek tűnő mintával díszí¬tettek. A vékony, párhuzamosan bekarcolt vonalkötegek íveket, spirálisokat és egyéb geometrikus mintákat alkotnak, amelyek harmonikusan kap¬csolódnak egymáshoz. Csak a nagy gyakorlat, ügyesség, technikai jártasság, a jó szerkesztési készség és nem utolsósorban a művészi érzék tette lehetővé ezeknek a könnyed, elegáns edényeknek az elkészítését. Valószínűleg a szebb, jobban sikerült edények készítésének megvoltak a maguk mesterei. Ezt az iparművészeti jellegű edényeket készítő népcsoportot a régészeti kutatás, elterjedése alapján, mint már említettük, bükki kultúrának nevezi. A bükki kultúra népessége az őskori edényművesség és díszítőművészet egyik csúcspontját hozta létre.”

Feltárások és lelőhelyek Magyarországon: - Miskolc: Fűtőház - Tiszadada: Kálvinháza - Borsod: Derékegyháza - Kenézlő - Szilvásvárad: Istállóskő barlang - Bodrogkeresztúr


Szia.

Kit36a


Bemenjek a Nemzeti Múzeumba bővebb infóért? :D Amíg még ingyenes... SLüzzenet 2007. november 15., 19:29 (CET)Válasz