Vita:A titkos tanítás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Redjsteel 14 évvel ezelőtt

Az első teljes változata a szócikknek elkészült. Az elkövetkezendő pár napban igyekszem a szó-linkeket megjelölni, de ha bárki segítségét, aki erre jár, és ideje van, megköszönöm. (meg persze bármi tartalmi észrevételt, szerkesztést).– Redjsteel vita 2009. szeptember 24., 20:51 (CEST)Válasz

Kivettem a következő bekezdést, mert tulajdonképpen érdektelen, gondolom senki sem véli úgy, hogy Blavatsky megelőlegezte Einstein relativitáselméletét és a későbbi kvantum-elméleteket.

A XX. század második felében elsősorban A titkos tanítás tudománnyal foglalkozó része keltett figyelmet, különösen, mert a teozófusok szerint a könyv megelőlegzett számos jóval későbbi fizikai felfedezést, sőt Einstein speciális és általános relativitás elméletét. Valójában A titkos tanítás megírása körüli időszakban számos, egymással versengő elméleti modell létezett, amelyek a mechanikus szemléletet feszegették és A titkos tanításban megfogalmazottak nem mutatnak túl a korabeli, vagy kissé korábbi vitákon. Ezért van Blavatskynál különösen nagy szerepe az éternek, amely koncepció szükségtelenségét majd Einsten 1905-ös cikke a mozgó testek elektrodinamikájáról fogja bizonyítani.[1] A titkos tanítás tudománnyal foglalkozó részei valójában a tudományos eredmények teozófiai átértelmezései a középkori alkímia és okkult koncepciók alapján.[2]
  1. Hammer, O. (2003): Claiming Knowledge: Strategies of Epistemology from Theosophy to the New Age, Brill Publishin, ISBN 978-9004136380 263.o.
  2. Hammer, O. (2003): Claiming Knowledge: Strategies of Epistemology from Theosophy to the New Age, Brill Publishin, ISBN 978-9004136380 269.o.

Redjsteel vita 2009. szeptember 25., 19:35 (CEST)Válasz