Vita:Ázsiai elefánt

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Fehér Zoltán 14 évvel ezelőtt a(z) Untitled témában
Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Emlősökkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Untitled[szerkesztés]

Egyáltalán nem állhat a mamutokkal rokonságban ez a faj, még testfelépítése alapján sem. Emőször is gondoljunk csak arra, hogy a gyapjas mamutnak, főleg a bikáknak hatalmas agyarai vannak, ezek elérhetik a 3 méteres hosszt is, a nőstényeknek szintén van agyaruk, de ez csak 1,5 méter hosszú lehet. Az indiai elefánt kis csoportokban, vagy nem kizárt, hogy egyedül vannak és csak a párzási időszakban találkoznak, ellentétben a nem rokonával, ami hatalmas csordákban járta a tundrát és a hímek párzási időszakon kívül is nagyon sokszor csatlakoztat a mátriárkához. Aztán, rendszertani elhelyezkedésük is nagyon különböző, mert a mamutok a Mammuthus nemzetségbe sorolhatók, míg az indiai elefánt az Elephas nemzetség egyik tagja. Legközelebbi rokona tehát az afrikában élt és ki is halt Elephas recki. Attól, hogy egy állatnak milyen, vagy mekkora a füle (gondolom emiatt találtál köztük hasonlóságot) az nem jelent semmit, rendszertani helyzetük iránt. Legközelebb olvass el néhány wikipédián kívüli cikket mielőtt ilyen kijelentést teszel. A mondatot töröltem a cikkből. További jó szerkesztést és kevesebb szakmai hibát kívánok. Üdv. – Fehér Zoltán 2009. június 18., 18:00 (CEST)

Valóban, az afrikai meg azért nem rokona, mert az a Loxodonta genusba tartozik, a tigris (Panthera tigris) meg nem rokona a macskának (Felis silvestris). Ne vicceljünk már!

Winston vita 2009. június 19., 12:46 (CEST)Válasz

A mamut nem lehet a legközelebbi rokonai az illető fajnak, ennyi erővel az összes elefánt rokona lehetne. Ha mindenképp ősökről van szó, akkor az Elephas recki a nyerő, de ha nem akarjuk a dolgot túlbonyolítani akkor az afrikai elefánt a legközelebbi rokona. A másik mért pont a gyapjas mamut mért nem a kolumbiai mamut a rokona. Én mondon ez az egész egy nagy baromság, nem értem mért istenítitek annyira ezt a mondatot, hogy folyton visszahelyezitek. Az egyetlen rokoni kapcsolata a mamuttal az, hogy elefánt és kész. A mondat teljesen valótlan dolgokon épül. Testflépítése kicsit sem hasonlít a mamutéra, ja vagy a füle miatt már rokonok is. Ilyen mértékben a szirtiborz valami pocokfajjal állhatna rokonságban, nem az elefánttal. Írja át valaki ezt a hülyeséget valami normálisabbra, mert komolyan mondom ez nevetséges. – Fehér Zoltán vita 2009. június 28., 11:08 (CEST)Válasz