Vita:Állandó háború

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Lajos.rozsa 13 évvel ezelőtt a(z) Irak témában
Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kavics (vita), értékelés dátuma: 2008. március 24.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Irak[szerkesztés]

Az Irakról szóló bekezdés elfogultan USA-ellenes, és ezt az elfogultságot csúsztatásokkal és tárgyi tévedésekkel támogatja. Csak a fontosabbak:

1. Az iraki-iráni háborúban az USA valóban támogatta Irakot. Ez azonban csak féligazság, hiszen eközben Irak egy szocialista párt (Arab Szocialista Baath Párt) által irányított egypárt-rendszer volt, mely lazán kötődött a szovjet érdekszférához. Légierejének, szárazföldi erejének, tüzérségének leghatékonyabb eszközeit a szovjet hadiipar gyártotta (MIG vadászgépek, szovjet tankok, Scud rakéták).

2. A szöveg elhallgatja azt, hogy az öbölháborúban számos ország – köztük iszlám országok – hadserege részt vett az USA oldalán.

3. "...titkos irattárban egy bizonyos vegyszer szállítási dokumentumai jöttek napvilágra. A nyomozás a szállítmányt Bagdadig követte (...) az ENSZ tömegpusztító fegyver keresése vette kezdetét (...) a hadsereg az ENSZ zászlaja alatt a földön kereste azt a bizonyos vegyszert Berlinből – sikertelenül"

Alapvető tárgyi tévedés. A szerző összekeveri az öbölháború (1991) utáni helyzetet az Irak amerikai megszállása (ún. második öbölháború, 2003) utáni helyzettel. Az öbölháború után az ENSZ ellenőrök nagy mennyiségű vegyi és biológiai tömegpusztító fegyvert találtak és semmisítettek meg. Ennek jelentős szakirodalma van, de a szerző ezek helyett újságírókat és napilapokat idéz.

Összefoglalásként lásd ezt a szócikket UNSCOM

lajos.rozsa vita 2010. május 24., 09:11 (CEST)Válasz