Vita:Államfő

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Teesék mondani, mit jelent ma az, hogy "az uralkodó uralkodik"? Van ilyen közjogi kategória? És tessék mondani, a miniszterelnökkel kapcsolatos mondat miért maradt ki?

--Millisits

"Az uralkodó uralkodik, a parlament (vagy a kormány) kormányoz" egy angol aforizma, amivel az 1680-as második forradalom óta kfejezik az alkotmányos monarchia lényegét, vagyis hogy a kormányzás a Parlament, illetve a Parlamentnek felelős kormány feladata, és nem az uralkodóé. Ez ma is érvényes. Tekinthetjük közjogi megfogalmazásnak is (nem kategóriának), ami az uralkodó feladatát és szerepét jelöli ki. (Látszólag valóban tautologikus módon.)

A "A miniszterelnök által vezetett kormány vagy minisztertanács minden államban a végrehajtó hatalomhoz tartozik, tagjait soha nem lehet államfőnek tekinteni." mondat egyrészt egy semmitmondó negációnak tűnik. Azt is mondhatjuk, hogy a miniszteri segédtanácsos szintén a végrehajtó hatalomhoz tartozik, ami tény, de itt nincs helye. Másrészt az államfő - a klasszikus elmélet sze

Kedves Millisits! Valami zavar van, mert nem tudom jól olvasni a viszontválaszoidat (csak a laptörténeten keresztül), lehet, hogy rosszul sikerült valami. Remélem Te jól el tudod olvasni ezt. Tehát: 1. Sajnos az angol eredetit nem tudom. A lényeg azonban az, hogy a kormányzás a Parlament, illetve a Parlamentnek felelős kormány feladata. Annak dacára is, hogy épp az angoloknál a kormány: Őfelsége kormánya! Ez egy jópofa hagyomány.

2. Ami a miniszterelnökről szóló mondatot illeti, érved meggyőző, de akkor jobban meg kellene fogalmazni. Mert így számomra zavarosnak tűnt.

3. Ami a diktátorokat illeti: a diktátorok amellett, hogy diktátorok - ez valóban nem közjogi, hanem politikai kategória - a legtöbb esetben valamilyen formális címet is hordanak. Pl: Hitler nemcsak vezér, hanem Birodalmi Kancellár is. (Ez eredetileg a mi miniszterelnökünknek felel meg.) Hindenburg halála után az államfői hatalmat is valóban összevonta - de nem a vezéri, hanem a birodalmi kacellári címmel. Mussolini az Olasz Királyi Kormány miniszterelnöke, az államfő II. Viktor Emmánuel. Franco formálisan kormányzóként államfő (Közben vezér: caudillo). Sztálin az SzKbP főtitkára (ha jól emlékszem, egyes rövidebb időszakokban a Népbiztosok Tanácsának elnöke, vagyis miniszterelnök.) A mi "nemzetvezetőnk" valóban miniszterelnök és kormányzó együtt, noha nemzetvezetőként szólíttatja magát. (Ezért ragaszkodott ahhoz, hogy Horthy kezéből kapja a nmegbízást, amit ki is kényszerít.) De az elnöki és a kormányelnöki funkció összevonás önmagában semmit nem jelent, az amerikai elnök is a kormány elnöke is egyben. Remélem nem felejtettem ki semmit. Üdv. Remete

Kedves Remete,

Ismét köszönöm válaszodat, nagyon meggyőző, amit írsz. (közben a rendszer, úgy látszik, megBokrosodott, például előző válaszod végét és nem tudtam most elolvasni. Soaraid meggyőztek arról, hogy nem elég miniszterelnökről és diktátorról írni, hanem ebben a szócikkben helye van ==Az államfő és a kormányfő= résznek, amihez javasolom, hogy a vita során velem közölt példáidat iktasd be, ha van kedved. (Tiéd az elsőbbség). Viszont az angol aforizma engem zavar: még nincs megírva a törvényhozó hatalom szócikk, márpedig abban egyetértünk, hogy a kormány sohasem része a törvényhozó hatalomank (bár többen tévesen így gondolják). Üdv: --Millisits

Kedves Millisits! A rendszerrel nálam is baj volt. Ha az angol mondás zavar, bátran húzd ki, váljék egészségedre. A lényeg nem sérül. A kormány a modern államban persze hogy nem része a törvényhozó hatalomnak, hanem a végrehajtó hatalom legfelsőbb szerve, amely a törvényhozó hatalomnak felelős. Az államfő és a kormányfő rész szerintem túlterhelné a szöveget. A kormányfőt (miniszterelnök, kancellár stb.) szerintem másutt kell megírni. Hanem talán a kormányzót kellene itt megemlíteni, és kérdés, hogy mit kezdjünk ilyenekkel: nádor, régens, konzul, lordprotector. Szóval nincsenek egyértelmű dolgok, főleg, ha a történelmi fejlődést nézzük. De valószínűleg nem szabad tú lbonyolítani, mert akkor lexikoncikk helyett esszé lesz belőle. Üdv. Remete.