Vincze Angéla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vincze Angéla
Született 1962. március 24. (60 éves)
Salgótarján
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái
Festői pályafutása
Mesterei Czinke Ferenc
SablonWikidataSegítségVincze Angéla (Salgótarján, 1962. március 24. –) festőművész, tanár.

Élete[szerkesztés]

A Bólyai János Gimnáziumban végzett 1980-ban, ahol Czinke Ferenc grafikus művész tanítványa volt. Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán rajz-földrajz szakos tanári diplomát szerzett 1984-ben, majd 2001-ben a Magyar Iparművészeti Egyetem vizuális és környezetkultúra szakán, textil szakirányban, 2016-ban a BME-en közoktatási vezető szakon végzett.

2001-ben megalapította cégét, a Vincze Art Stúdiót, amelynek fő profilja az alkotó művészet és a szolgáltatás: zsűrizés, kiállítások szervezése és rendezése, tervezés, tanítás kisiskolás kortól az egyetemig.

Mester Galéria és Közösségi Tér (1095 Budapest, Mester u. 5.) művészeti vezetője (2017-).

Tagja: a MAOE-nak (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete), a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének, Magyar Festészet Napja Alapítványnak (2002-),[1] amelynek (2017-) a képviselője.[2]

2013-ban bekerül a Magyarország vezető személyiségeinek életrajzi enciklopédiájába, a WHO IS WHO MAGYARORSZÁGON című enciklopédiába.[3]

Művészete[szerkesztés]

Már a nevében is legalább kétféle dolog van elrejtve: a győzelemre törekvés mítosza, végtelen küzdőszellem és a szárnyalás tiszta lehetősége, az angyal-lét víziója.

Az egyik forrása az iparművészet, a tárgykultúra, illetve ősi természetes anyagokból való formaalakítás. Párizsban, az Afrika-Óceánia Múzeumban gyűjtött motívumok megjelennek alkotásain. A festőnő szisztematikusan tanulmányozza a törzsi kultúrát, és a keleti kultúrát. A küzdelem itt olyan módon bontakozik ki, hogy tiszta kontrasztokkal emberi érzések születnek ujjá. Kollázsaiban egységbe olvaszt különböző minőségű anyagokat. Vincze Angéla festészetét több dolog jellemzi: a könnyed nyitottság az élmények befogadására, a világban lévő szépségek felfedezése, sajátos dinamizmus, frissesség, a múló élmények megragadása, az időélmény és térélmény összekapcsolása, kiváló anyagérzék, kísérletező kedv, a fakturált és nyugodt felületek kontrasztjában rejlő kifejezési lehetőségek kiaknázása. A lehetőség és a valóság viszonyának feltárása.[4]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

 • 2019 - Emlékérem - Kiemelkedően magas színvonalú művészi, valamint a művészetért vizuális kultúráért és a tehetséges gyermekekért végzett művészetpedagógiai munkásságának elismeréséül.
 • 2016 - Ferencváros József Attila Díja kimagasló kulturális tevékenységért.
 • 2008 - dr. Rainprecht Antal kitüntetés (azon személyiségek számára, akik Európa békés újraegyesítéséért, a nemzetek és népek közötti kapcsolatok építéséért tevékenykedtek, illetve tevékenykednek).[5]
 • 2004 - „Ford Motor Company Diploma” A kulturális örökség értékinek megőrzéséért folytatott tevékenység elismeréséül.
 • 2003 - Pedagógus emlékérem művésztanári tevékenységért.
 • 1999 - A francia Association Mechareéstól megkapja a lehetőséget, hogy az ezredfordulós világkiállításra az egyik pannót (6 m x 4 m-es) a tízből tanítványai készítsék, amely Magyarország legfontosabb történelmi eseményeit ábrázolta. Tíz ország (Dél-Afrikai köztársaság, Szenegál, India, Nepál, Vietnam, Tunézia, Mexico, Magyarország, Franciaország, Kuba) - tíz iskola - tíz pannó, amely bemutatja az országokat. Három helyszínen állították ki Párizsban: Le Parc de la Villette, Forum d'Agen des Solidarités Nord-Sud, La Grand Arche de la Défense.
 • 1998 - A Le Pend francia festőtársaság tiszteletbeli tagja.
 • 1979 - Országos Alkotó Ifjúság Pályázat, II. hely[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Festészet Napja. Bemutatkozás
 2. BEMUTATKOZÁS (angol nyelven). vincze-art-studio. (Hozzáférés: 2020. június 13.)
 3. WHO IS WHO MAGYARORSZÁGON 
 4. SAJTÓ (angol nyelven). vincze-art-studio. (Hozzáférés: 2020. június 13.)
 5. vehir.hu - Díjátadás Rainprecht Antal emlékére / – idén ketten is díjazottak –. vehir.hu. (Hozzáférés: 2020. június 26.)
 6. BEMUTATKOZÁS (angol nyelven). vincze-art-studio. (Hozzáférés: 2020. június 13.)

Források[szerkesztés]

 • WHO IS WHO MAGYARORSZÁGON - 11. kiadás, 2013, 2772. oldal