Vestfirðir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Vestfirðir (jelentése: „nyugati fjordok”) félsziget és közigazgatási kerület Izland északnyugati részén. Grönland keleti partvidékétől a Dánia-szoros választja el, Izlanddal Gilsfjörður és Bitrufjörður közt egy 7 kilométer hosszú földszoros köti össze. Igen hegyvidékes, a tucatnyi fjord a sziget legtagoltabb partszakaszává teszi. Utai igencsak kanyargósak; a havazások miatt évente több hónapra le is zárják őket. A kommunikációs hálózat kiépítése is igen nehéz volt. A sziklás Látrabjarg a sziget legnyugatibb csücskén az Atlanti-óceán északi részének legnépesebb költőhelye. A terület egyetlen gleccsere a Drangajökull félsziget északi részén; ez a sziget ötödik legnagyobb jégfolyama.

A sík vidékek teljes hiánya lehetetlenné teszi a földművelést, a halászok viszont gazdag zsákmányát ejtenek a fjordokban. A Vestfirðir igencsak gyéren lakott, 2007-ben a 7380 lakos döntő többsége (mintegy négyezren) Ísafjörðurban, a kerület központjában élt.

Főbb települései[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Westfjords című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]