Vatnsfjörður

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vatnsfjörður
A Hvammsfjördur látképe
A Hvammsfjördur látképe
Ország Izland
Alapítás ideje 1975
Vatnsfjörður (Izland)
Vatnsfjörður
Vatnsfjörður
Pozíció Izland térképén
é. sz. 65° 33′ 12″, ny. h. 23° 09′ 46″Koordináták: é. sz. 65° 33′ 12″, ny. h. 23° 09′ 46″

A Vatnsfjörður egy természetvédelmi terület, amely a Breiðafjörðurtól északnyugatra található, az Izland északnyugati részén elhelyezkedő Hjarðarnes elnevezésű partvidékén. A Vatnsfjörður Természetvédelmi Területet 1975-ben jelölték ki. A természetvédelmi szabályozásoknak megfelelően a föld hagyományos művelése engedélyezett és az állattartás (elsősorban a birkáké) maximum a terület növényzettel borított részéből 20 hektárnyi lehet.

Földrajza[szerkesztés]

A természetvédelmi terület nyugati határán folyik a Þverá folyó. A határ innentől észak felé az ókori gleccser, a Gláma felé fut, durván követve egy korábbi vízfolyás nyomvonalát, a Hornatær-hegy és a Dynjandisheið-mocsár mellett. A Glámától déli irányban fut a határa a Þingmannaheiði-mocsár felé és délnyugaton a Hörgsnes-csúcs mellett halad el, amely egy kelet felé nyúló fjord száját jelöli.

Számos tó található a természetvédelmi területen, melyek közül a legnagyobb a Vatnsdalsvatn, melynek területe 2 négyzetkilométer.

Geológia[szerkesztés]

A terület alapkőzete harmadidőszaki bazaltalakzat. A táj mai formáját az idők során elsősorban a gleccserek formálták. A sziklás Hornatær tornyok a tengerszint fölé mintegy 700 méterrel magasodnak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vatnsfjörður című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]