Vadászkutyázás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vadászkutyázás a kutyák erre a célra betanított egyedeinek használata a vadászat során. A vadászkutyák használata minden téren megkönnyíti a vadász dolgát. Jelzi a vadat, melyet vezetője kitaposhat, majd meglőhet. A vadászkutyák körében is több fajtáról beszélhetünk. (vizslák, szetterek, kopók, griffonok...stb.)

A kereső és elhozó (apportírozó) vadászkutya feladata[szerkesztés]

A vadászkutya feladata két fő munkafolyamatra osztható.

Lövés előtti[szerkesztés]

Ilyenkor a kutya keres, majd ha megérezte a vad szagát és tudja, hol a forrása, akkor az úgynevezett ráhúzással közelíti meg a vadat, olyan óvatosan, hogy az föl ne reppenjen (nyúl esetében ne mozduljon be). Ha sikerült kellően közel érni a vadhoz akkor stabil állással kell jelezni annak jelenlétét. A vadat csak a kutya vezetője taposhatja ki!

Lövés utáni[szerkesztés]

Ha sikeresen megközelítettük a vadat és kitapostuk, akkor minden bizonnyal sikeresen el is ejtettük azt. Ezután ismét a kutya kerül főszerepbe. Lövéskor droppolnia kell(hasalni) majd parancsra a lőtt vadért kell mennie. A vad megtalálása után fel kell azt vennie és a vezetőjének ülve át kell adni.

Vizsgák vadászkutyák részére[szerkesztés]

VAV: Vadász Alkalmassági Vizsga AV: Alap Vizsga ŐTV: Őszi Tenyés Vizsga KV: Képességvizsga

Ha vadászkutyát akarunk tenyészteni[szerkesztés]

A vadászkutyát akarunk tenyészteni, és biztosítani akarjuk azt, hogy az utódokban jó vér folyjon akkor elengedhetetlen az, hogy mind a két szülőnek legyenek kiállítási eredményei, tenyésszemlével rendelkezzenek, és munkavizsgájuk is legyen. Ha ezek megvannak, és biztosak vagyunk, abban, hogy jó helyre tudjuk eladni az utódokat akkor nyugodt szívvel vághatunk bele a tenyésztésbe!

Források[szerkesztés]

magyarország vadászkutyáival foglalkozó oldala