Vaccarès-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaccarès-tó
Ország(ok)Franciaország
Felszíni terület65 km2
Legnagyobb mélység2,0 m
Tszf. magasság0,40 m
Elhelyezkedése
Vaccarès-tó (Franciaország)
Vaccarès-tó
Vaccarès-tó
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 43° 32′, k. h. 4° 34′Koordináták: é. sz. 43° 32′, k. h. 4° 34′
Térkép
A Vaccarès-tó elhelyezkedése
A Vaccarès-tó elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaccarès-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Vaccarès-tó partja

A Vaccarès-tó (franciául: Étang de Vaccarès) sekély, sós tengermelléki tó a dél-franciaországi Camargue terület centrumában. Nagysága (mintegy 6500 hektár) és mélysége (átlag 50 centiméter, ritkán több mint 2 méter) az időjárás függvényében változó.

Sok vándormadár számára kínál a tó életteret és táplálékot, köztük a Camargue jellegzetes rózsás flamingót. 1927 óta része a 13 117 hektáron elterülő természetvédelmi területnek (franciául: Réserve nationale de Camargue), amely viszont 1970 óta a szinte teljes Camargue-t magába foglaló tájvédelmi terület része.

A tó partjáról a néphit azt tartja, hogy ott lakik a mesés vaccarèsi bestia (franciául: bête du Vaccarès), aki egy pánhoz hasonló lény, ember és kecske keveréke a teste. Joseph d’Arbaud provanszál költő 1926-ban provanszál nyelven erre a mitológiára építette és jelentette meg elbeszélését La Bèstio dóu Vacarés(wd) címmel (franciául: La bête du Vaccarès).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Étang de Vaccarès című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Étang de Vaccarès
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaccarès-tó témájú médiaállományokat.