VOLT Fesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(VOLT fesztivál szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VOLT Fesztivál
2012.
2012.
Helyszín(ek) Sopron, Magyarország
Megrendezés évei 1993
Alapító Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert
Szervező Sziget Produkciós Iroda
Időpont(ok) 5 nap/4 éjszaka, általában június utolsó hetében kezdődik
Stílus Alternatív rock, Hard rock, Pop, Hip Hop, Metal, Világzene, Elektronikus zene
A VOLT Fesztivál weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz VOLT Fesztivál témájú médiaállományokat.

A VOLT Fesztivál Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amit Sopronban rendeznek 1993 óta majd minden évben. A rendezvényre a zenei kínálat sokszínűsége jellemző, a különböző helyszíneken a rock, az elektronikus zenei, a világzenei és a jazz koncertek mellett számos más műfaj képviselői is fellépnek.

Történet[szerkesztés]

A fesztivál a nevét a rendszerváltás utáni években, az 1990-es évek elején VOLT néven megjelenő popkulturális magazinról kapta. Az első fesztiválokat 1993-tól 2001-ig húsvét tájékán a soproni Sportcentrumban rendezték, melyeken a fellépők és a közönség száma is évről évre gyarapodott. A növekvő népszerűség okán, 2002-ben a rendezvény állandó helyszíne és időpontja is megváltozott, ekkor a Volt (immár a Sziget Fesztivál társfesztiváljaként) nyári fesztivállá változott és a pár napos időtartamra minden évben a soproni Lővér Kempingben bérel helyet a bulizni vágyó fiatalok számára. A rendezvény országos sikereit évről évre a közönség állandó bővülése jelzi.

A fesztivál programját a koncerteken és DJ-szetteken kívül színházi előadások, filmvetítések, kiállítások, beszélgetések és egyéb, például sportprogramok is színesítik. A fesztivál ideje alatt működő Volt Rádió az eseményhez kapcsolódó hangulatot interjúkkal, külön zenei kínálattal juttatja el távoli helyszínekre.

A rendezvénysorozat nemzetközi rangját jelzi, hogy azon évről évre sok neves külföldi előadóművész lép fel, valamint hogy a közönség mind nagyobb hányada érkezik más (elsősorban nyugat- és kelet-európai) országokból.

1995-től a VOLT önálló helyszínnel jelen van a Sziget Fesztiválon.[1][halott link]

További információk[szerkesztés]