Várkonyi András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Várkonyi András
Életrajzi adatok
Született 1949. július 26. (71 éves)[1]
Székesfehérvár
Gyermekei Várkonyi Andrea
Pályafutása
Aktív évek 1973 – napjainkig
Híres szerepei Kertész Vilmos
Barátok közt
Sztogram
Szomszédok
Díjai
További díjakPepita-díj aranyfokozata (2012)

weboldala
IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Várkonyi András (Székesfehérvár, 1949. július 26. –) magyar színész, szinkronszínész és író. Legismertebb szerepe Kertész Vilmos a Barátok közt című televíziós sorozatban. 2017-től a Talent Studio oktató tanára.

Pályája[szerkesztés]

Édesapja, Várkonyi Endre Aranytoll-díjas újságíró (született: 1926), édesanyja lektor volt. Várkonyi András Budapesten végezte iskoláit, közben a Pince Színházban is játszott főszerepeket. Ezzel párhuzamosan publikált is, különböző lapokban novellái, riportjai jelentek meg.

Az érettségi után először – fizikai munka mellett – a Vígszínházban játszott 10–15 mondatos szerepeket, majd egyszerre vették fel a Színművészeti Főiskolára, földi kísérőnek Ferihegyre és bemondónak a rádióba. A Színművészeti Főiskola mellett döntött,[forrás?] de közben riportokat is készített.

Nyaranta bárzongoristaként dolgozott a Balatonon. Itt érte a Vidám Színpad felkérése, valamint az ELTE Bölcsészkarának sikeres felvételije is. 1973-tól 1984-ig a Vidám Színpad művészeként elvégezte az ELTE-t is.[forrás?] 19841986-ig dramaturg volt, egy darabját, a Szupermancsot be is mutatták.[2]

1998 óta a Barátok közt Kertész Vilmosa (Vili bácsija). 2010-ben játszott a Ken Follett regényéből készült A katedrális (The Pillars of the Earth) című minisorozatban. 2011-ben Borkóstoló címmel zenei albumot jelentetett meg. A Borkóstoló dalhoz videóklip is készült a művész főszereplésével.

Ma ünnepli 71. születésnapját Várkonyi András magyar színész, szinkronszínész és író. Székesfehérváron született, de Budapesten végezte iskoláit, közben a Pince Színházban is játszott főszerepeket. Ezzel párhuzamosan publikált is, különböző lapokban novellái, riportjai jelentek meg. Az érettségi után először – fizikai munka mellett – a Vígszínházban játszott 10–15 mondatos szerepeket, majd egyszerre vették fel a Színművészeti Főiskolára, földi kísérőnek Ferihegyre és bemondónak a rádióba. A Színművészeti Főiskola mellett döntött, de közben riportokat is készített. Nyaranta bárzongoristaként dolgozott a Balatonon. Itt érte a Vidám Színpad felkérése, valamint az ELTE Bölcsészkarának sikeres felvételije is. 1973-tól 1984-ig a Vidám Színpad művészeként elvégezte az ELTE-t is. 1984–1986-ig dramaturg volt, egy darabját, a Szupermancsot be is mutatták. 1998 óta a Barátok közt Kertész Vilmosa. 2010-ben játszott a Ken Follett regényéből készült A katedrális című minisorozatban. 2011-ben Borkóstoló címmel zenei albumot jelentetett meg. Társulati tag lett Fodor Zsókával együtt a 2013-tól ismét állandó helyen működő Vidám Színpadon. 2017-től a Talent Studio oktató tanára.

A Csillagok Háborúja világában Ő a narrátora A klónok háborúja (2008-2020) sorozatának, de vannak egyéb szerepei is, úgymint Plo Koon (2. évad), Wat Tambor, Zinn Paulness, Rex százados (3. hang), Yoda (4. hang). Valamint szintén narrátor a LEGO Star Wars: Padawan bajkeverők (2011) és a LEGO Star Wars: A birodalom hazavág (2012) animációsfilmekben.

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 27. Az Internetes Szinkron Adatbázisban a szinkronjainak száma: 1825.

Társulati tag lett Fodor Zsókával együtt a 2013-tól ismét állandó helyen működő Vidám Színpadon.

Díjak[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

Nős, gyermekei és unokái vannak. 2013-ban súlyos szívproblémája miatt távozni kényszerült néhány hónapra a Barátok köztből, azonban sikeres szívműtéte után visszatért a képernyőre.

Szerepeiből[szerkesztés]

Közel 200 filmben szinkronizált, kb. 50 filmben szerepelt, ebből 20 nyugati mozi.

Külföldi filmek[szerkesztés]

  • Trésor des Templiers Le
  • Minden ember halandó
  • Ashenden (1991)
  • Rasputin (1996)
  • Je suis vivante et je vous aime (1998)
  • Catfael
  • Bűn és bűnhődés
  • Élek és szeretlek benneteket
  • Robin des bois, la véritable histoire[3] (Robin Hood, az igazi történet) – fogadós (2015)

Hazai filmek és tv-játékok[szerkesztés]

Szinkronhangok[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]