Várkerület (Sopron)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Várkerület
A Várkerület a Mária-szobornál 2013 nyarán
A Várkerület a Mária-szobornál 2013 nyarán
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Sopron
Városrész Belváros
Korábbi nevei Lenin körút (1949–1989. október 31.)
Irányítószám 9400
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Várkerület (Magyarország)
Várkerület
Várkerület
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 41′ 09″, k. h. 16° 35′ 35″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 09″, k. h. 16° 35′ 35″
A Wikimédia Commons tartalmaz Várkerület témájú médiaállományokat.

A Várkerület Sopron egyik közterülete, az Ógabona tér északkeleti végétől a Széchenyi tér északkeleti sarkáig tartó körút, a belváros külső gyűrűjének egy része. Szélessége helyenként eléri a 70 métert. A körút Sopron belső városfala előtt húzódó egykori árok külső peremén túl elnyúló lapályon, az úgynevezett vársíkon húzódik; maga a Várkerület (házaival együtt) az egykori váröv legnagyobb részét (a feltöltött árokkal együtt) magában foglalja. A városfalhoz közelebbi (belső) oldalán a keskeny portálú házak zárt sort alkotnak, magasságuk különböző, gyakran váltakozó, földszinti helyiségeikben üzletek működnek; közvetlenül a házak mögött húzódik a ma már csak maradványaiban álló belső városfal; a házsoron és a várfalon keresztül gyalogos átjárók (Lenck, Zwinger, Fórum) biztosítják a belváros belsőbb részeibe való átjutást. A körút másik (külső) oldalán a házak szintén zárt utcafrontot formálnak, elhelyezkedésük azonban helyenként fűrészfogas. A külső és a belső házsor közötti területen húzódott egykor a várárok, németül Grabenrunde (tükörfordítással körárok), s ez a magyar Várkerület német megfelelője is. A Várkerületnek az Ógabona tér felé eső részét Kisvárkerületnek nevezik, itt korábban piac működött. Számos védett műemlék épület áll a Várkerület mindkét oldalán.

Története[szerkesztés]

A külső házsort legkorábban a középkorban (először 1400-ban[1]) említik Schmiedgasse néven, s egészen 1867-ig így nevezték a Várkerület ma 1–37. számú házai alkotta (azaz a Major köztől az Ikvahíd utcáig tartó) szakaszát, vagyis a Kisvárkerület külső oldalát; 1841-től ennek nyugati – az úgynevezett Kőkapu (Steinthor) és Festő köz közötti – részét Halpiac (Fischplatz) néven is emlegették. Az Ikvahíd és az Ötvös utca közti rész eleinte marhavásártér volt, egy 1848-ból származó dokumentumban azonban már Fogadószer, illetve Kocsmaszer (Wirtshausgasse) a neve. Az Ötvös utcától a Széchenyi térig tartó szakaszt Szénapiacnak (Heuplatz) hívták 1843-ban.

A belső oldal épületei jóval későbbiek: először az 1600-as évek elejéről a Payr-krónika tesz említést a várárok mentén álló vásáros bódékról.[2] Ezek száma az 1676-os nagy soproni tűzvészt követően egyre nagyobb lett, s így a városnak egyre jelentősebb bevétele származott a bódés vásározók fizette telekbérből. 1691-től a telket bérlő tulajdonosok nevét már a számadókönyv is tartalmazta. Később az egyes telkeket megváltották, majd elkezdték azokat bővíteni, átalakítani: az ideiglenes faépítmények helyén állandó kőépületek jelentek meg, a várárokban raktárak épültek, később a boltok elkezdtek összeépülni, azután emeleti lakások kerültek az addigi földszintes boltokra, s így jöttek létre a Várkerület belső oldalának lakóházai, melyek földszintjén továbbra is boltok üzemeltek. Mivel az átalakulás főleg a 18. század végén zajlott le, ezért meglehetősen sok rokokó és copf stílusban díszített ház épült ide. A 19. század során számos házat a romantikus stílus jegyében átépítettek. Az 1944–45-ös bombázások azonban a megmaradt rokokó és copf stílusú házak nagy többségét elpusztították.

A várárok a kurucok ostromát követően veszítette el védelmi szerepét, később be is temették, környezete ekkortól kezdett egyre inkább a kereskedelem színterévé válni. 1776-ban még csak a belső házsor neve volt Grabenrunde, a mai Várkerület egészére 1869-től kezdték alkalmazni ezt a nevet. 1900–1923 között áthaladt rajta Sopron villamosvonal-hálózata. 1941–1944 között az addig régi macskaköves Várkerületet háromsávos szerkezetűvé építették át az Ikvahíd utca és az Árpád utca között (középen a forgalmi sáv, a két szélén egy-egy szervizút). Házait 1945 után átszámozták; nevét 1949-ben Lenin körútra változtatták, amit 1989. október 31-ig viselt, utána visszakapta korábbi nevét. A 2014. szeptember végétől 2015 novemberéig tartó munkálatokat követően 2015. december 14-én adták át a felújított Várkerületet.[3]

Jelentősebb épületei, építményei[szerkesztés]

Számos védett műemléképület áll a Várkerület mindkét oldalán.[4] Belső oldalának házai főként romantikus és eklektikus stílusúak. A Kisvárkerületen barokk és rokokó épületek is találhatók. A Várkerület nevezetesebb épületei: a Hambach-ház, a volt Arany Angyal Fogadó, a volt Fehér Ló Fogadó, a Rejpál-ház, a Pócza-ház, a Linberger-ház, a Katolikus Konvent-ház, a Patikaház, a Füredi-ház, a Horváth Ház avagy az Orsolyita Internátus.[5]

Az egykori városfal nagy és kis rondellája a második világháború pusztítása következtében (a várfalon kívül eső házak lebombázásával) lett a Várkerület látnivalója, melyek közé tartozik az 1745-ben készült Mária-szobor (vagy Mária-oszlop) és a 2002-ben készült Hűségkút is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Heimler: 275. [átvéve az alábbi helyről: Várkerület. index.sopron.hu (Soproni Képindex). (magyarul) Sopron: ISE (Hozzáférés: 2017. aug. 19.) (html)]
  2. Payr Gy. Krónikája. Sopron 1942, 15. [átvéve az alábbi helyről: Várkerület. index.sopron.hu (Soproni Képindex). (magyarul) Sopron: ISE (Hozzáférés: 2017. aug. 19.) (html)]
  3. cyberpress.hu – Koszorú Mihály: Átadták a megújult a Várkerületet! – videó. Fotó: Koszorú Mihály cyberpress.hu. (magyarul) Sopron: cyberpress.hu (2015. dec. 14.) (Hozzáférés: 2017. aug. 19.)
  4. Objektumok [Az alábbi keresési feltételek esetén: „Településnév: Sopron”, „Cím: Várkerület”, „Műemléki védelem: igen”. muemlekem.hu. (magyarul) Budapest: Műemlékem.hu Bt. (Hozzáférés: 2017. aug. 19.)
  5. Sopron, Belvárosi képek. index.sopron.hu (Soproni Képindex). (magyarul) Sopron: ISE (Hozzáférés: 2017. aug. 19.) (html)

Források[szerkesztés]

  • Várkerület. index.sopron.hu (Soproni Képindex). (magyarul) Sopron: ISE (Hozzáférés: 2017. aug. 19.) (html)
  • Hárs József: Történelmi utcanévjegyzék: Várkerület. Fotók: Kránitz József, Tarcsai Mária, Wallon-Hárs Viktor harsjozsef.hu. (magyarul) Sopron: Wallon-Hárs Viktor (Hozzáférés: 2017. aug. 19.)