Umeälven

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ume-folyó szócikkből átirányítva)
Ume-folyó
Az Ume-folyó a torkolata közelében, Umeåban
Az Ume-folyó a torkolata közelében, Umeåban
Közigazgatás
Országok Svédország
Földrajzi adatok
Hossz467 km
Forrásszint525 m
Vízhozam442,5 m³/s
Vízgyűjtő terület26820 km²
é. sz. 65° 57′ 18″, k. h. 15° 01′ 15″
TorkolatMerenkurkku szigetvilága
é. sz. 63° 44′ 36″, k. h. 20° 19′ 12″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ume-folyó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Umeälven Észak-Svédország egyik legnagyobb folyója. Az Ume szó etimológiája vitatott. Az älv, illetve határozott alakban älven szó svédül folyót jelent.

Földrajzi leírása[szerkesztés]

Az Ume folyó 467 km hosszú. Vízgyűjtő területe 26 820 km², közepes vízhozama a torkolatánál 442,5 m³/s.[1] Az Överuman tóból ered a norvég határ közelében, Lappföld délnyugati részén, Storuman község területén. Délkeleti irányba folyik, Umeå városa közelében éri el a Balti-tenger Botteni-öblét, annak svédül Kvarkennek nevezett szűkületénél. Deltatorkolata felett az Obbola-híd ível át Holmsund és Obbola helységek között. A folyó Lycksele község, Vindeln község. Vännäs község és Umeå község területét érinti. Nagyobb lakott települések a partján Storuman, Lycksele és Umeå.

A folyó a felső szakaszán több természetes és duzzasztásos tavon halad át. A legnagyobb ezek közül a Storuman (352 m tszf). További jelentősebb tavak a Gäuta, az Ajaure és a Gardiken.

Legjelentősebb mellékvize a Vindelälven, ami csaknem ugyanolyan hosszú, mint az Ume-folyó és Vännäsby mellett, a tengertől csak néhány tíz kilométerre csatlakozik. A második legnagyobb mellékfolyó a Juktån. További mellékvizei közül említést érdemel a Gejmån, a Jovattsån, a Tärnaån, a Kirjesån, a Gierjesån a felső szakaszon, valamint a Ramsan az alsó szakaszon.

A folyó energiáját gyakorlatilag egész hosszában vízerőművek aknázzák ki. Évi össztermelésük nagyságrendileg 10 TWh.[2] Közülük, és egyben az országban a legnagyobb a Stornorrfors, 600 MW teljesítménnyel, Umeå közelében. A vízerőmű mellett fedezték fel a 80-as években a több ezer éves norrforsi sziklarajzokat, Svédország legészakibb ilyen emlékeit.

Stornorrforsnál hallépcső épült a lazac felfelé vándorlásának lehetővé tételére. A vízerőmű közelében halivadék-tenyésztés is folyik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. Umeälven.com. [2010. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ume älv című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]