Ultimate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ultimate
Ultimate at UNC-Wilmington.jpg

Legfelsőbb vezető testületWorld Flying Disc Federation (WFDF)
Egyéb nevek ultimate frisbee, frizbi
Eredet USA Egyesült Államok
Csapat létszáma 7
Labda repülő korong
Ebből fejlődött
Rá alapszik
frizbi

Az Ultimate (Ultimate Frisbee néven is ismert – mivel a „Frisbee“ kifejezést az Egyesült Államokbeli Wham-O cég levédette, így azt a sportág nevében sem lehet használni) egy frizbi koronggal játszott csapatsport, melyben két 7 játékosból álló csapat küzd egymás ellen.

Jellemzői[szerkesztés]

Az USA-ban elfogadott szabvány pálya

A játékhoz használt pálya téglalap alakú, szélessége körülbelül egy futballpálya szélességének a felével egyezik meg. A pálya két végén egy-egy célterület, úgynevezett zóna található. A csapatok célja pontot szerezni azáltal, hogy az egyik játékosa bedobja a korongot a támadott zónába, és ott egy csapattársa elkapja azt. A dobójátékos nem futhat a koronggal, de azt bármelyik irányba bármelyik csapattársának passzolhatja. Minden olyan esetben, amikor sikertelen a passz, az ellenfélhez kerül a korong, és vele az ellentétes oldalon található zóna támadásának joga. A játékosok fizikai érintkezése nincs megengedve. A mérkőzés általában a 17. pont megszerzéséig tart, és körülbelül 100 perc hosszú. Az ultimate játékvezető nélkül játszott sportág, a játékosok maguk felelősek a tiszta játékért, a szabályok alkalmazásáért, illetve betartásáért. A játék szellemiségeként megfogalmazott viselkedésminta (Spirit of the Game) iránymutatást ad, hogy a játékosoknak hogyan kell alkalmazni a szabályokat, és hogyan vezessék a mérkőzést önmaguk, játékvezető nélkül.[1]

Az ultimate-et az eredeti füves szabadtéri pályán kívül teremben vagy homokos pályán is játsszák, ekkor többnyire az 5-5 ember elleni felállás a jellemző.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Frizbi Szövetség – szabályok (magyar nyelven). [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 18.)
  2. Markaz Ultimate Frisbee, frizbi sport (magyar nyelven). [2012. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 18.)
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

A játék menete[szerkesztés]

A játék úgy kezdődik, hogy a csapatok felállnak a saját zónájukon belül az ellenféllel szemben.(Ez ugyanígy van 5v5-ben meg 7v7-ben is) A védő csapatnál van ekkor a korong. A csapatok kézfeltartással jelzik, hogy készen állnak a játékra. Ekkor az egyik játékos elvégzi a pull-t vagyis a nyitó dobást (ezzel juttatva a korongot a támadókhoz). Amennyiben a pull pályán kívül leesik, a korongot a rá merőleges pontra fel kell hozni a pálya szélére, innen indulhat a támadás (Alap esetben a támadók zónavonaláról indul). Minden marker (védő) "felveszi" a saját emberét (tehát folyamatosan követi a támadó párját ezzel nehezítve a támadást , de van az úgy nevezett "Zóna Védekezés" ahol a játékosok nem egy embert fognak hanem egy területet fognak le a pályán vannak a különböző posztok Mint pl.: Kutya aki mindig a korongos emberhez fut és számól rajta , van a fal akik a pálya közepét fogják le ebből is van bal , jobb , és a közepe és van meg a hosszú ember aki a hosszú passzokat védekezi le). Amennyiben a korong földet ér (a marker lecsapja a támadó dobását/a támadó leejti a korongot...) a korong a védőkhöz kerül és ők támadnak, tehát a támadókból lesznek a védők a védőkből támadók. A játékot az is nehezíti, hogyha a valamelyik támadóhoz korong kerül 8 másodperce van a dobást végrehajtani (vagy 10, megegyezés szerint de a 10 másodperc a jellemző), ezt a marker hangosan számolja miközben megpróbálja akadályozni a dobást , mikor a korongot eldobja a támadó ember akkor a védekező játékos kiálltja az "Up" szót. A koronggal futni nem szabad, minden lépés szabálytalan (Travel szakszóval illetjük), kivéve a sarkazás (a dobó egyik lába folyamatosan a talajon van csak a másikat mozdíthatja el. Ha a lent lévő lábát felemeli,lépéshibának számít). Pontot a csapat akkor szerez ha az ellenfél zónáján belül elkapják a korongot. A pályát határoló vonalak nem részei a pályának és ha a támadó akár csak az egyik lábával, de érinti a vonalat vagy a vonalon túli területet elkapás közben, outnak számít és érvénytelen. A játék 100 percig, vagy 15 pontig tart. Nők és férfiak vegyesen (koed) vagy külön (open) és csak nők kategória (women).