USS Arizona (BB 39)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(USS Arizona szócikkből átirányítva)
USS Arizona
USS Arizona (BB-39) - NH 57658.jpg
Hajótípus Csatahajó
Névadó Arizona
Üzemeltető Az Egyesült Államok haditengerészetének zászlaja Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Pályafutása
Építés kezdete 1914. március 16.
Vízre bocsátás 1915. június 19.
Szolgálatba állítás 1916. október 17.
Szolgálat vége 1942. december 1.
Sorsa Elsüllyesztették 1941. december 7-én, a Pearl Harbor-i csatában
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 31 400 t
Hossz 185,36 m (vízvonalban)
Szélesség 29,6 m
Merülés 8,81 m
Hajtómű 4 hajócsavar, 4 Westinghouse redukciós turbina (25725 KW)
Sebesség 21 csomó
Hatótávolság 14 360 km
Fegyverzet
  • 12 db 360 mm-es ágyú
  • 22 db 130 mm-es ágyú
  • 4 db 76 mm-es ágyú
  • 2 db 530 mm-es torpedóvetőcső
Páncélzat
  • Övpáncél: 344 mm-től 203 mm-ig
  • Ágyútornyok: 450 mm-től 229 mm-ig

Legénység 1385 fő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz USS Arizona témájú médiaállományokat.

A USS Arizona az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének Pennsylvania osztályú csatahajója volt. Elnevezését Arizona államról kapta amely 1912. február 14-én csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz 48. tagállamként, és ennek tiszteletére nevezték el az 1913-ban megrendelt csatahajót.

Az Arizona megépítésére a Kongresszus adott engedélyt 1913. március 4-én. A hajó gerincét 1914 március 16-án fektették le a brooklyni hajógyárban. 1915. június 19-én bocsátották vízre, és további egy év kellett, hogy felszereljék, majd 1916. október 17-én szolgálatba helyezzék. John D. McDonald kapitány parancsnoksága alá helyezték.

Franklin Van Valkenburgh, az Arizona kapitánya

Az első világháború alatt[szerkesztés]

Az Arizona a felszerelése után egy hónappal, 1916. november 16-án elhagyta New Yorkot; próbaútra ment a Virginia Capes, Newport (Rhode Island) és a Guantánamói-öböl felé. December 16-án északra hajózott Norfolkba, hogy ott teszteljék a hajó tüzérségét és torpedók elleni védelmét. 1916. karácsonya előtt a hajó hibajavításra és átvizsgálásra visszatért a dokkba. A javításokkal 1917. április 3-án készültek el.

A két világháború között[szerkesztés]

A második világháború alatt[szerkesztés]

Az Arizona csatahajó a második világháború alatt Pearl Harborban tartózkodott, Amerika Csendes-óceáni flottájának a kikötőjében. 1941. december 7-én Japán hadüzenet nélkül megtámadta Pearl Harbort. Az USS Arizonát a japán támadás első hullámában érte találat egy zuhanó bombázó bombájától. A fedélzetbe a 4. és 6. ágyú között becsapódó bomba úgy nyitotta szét a hajót, akár egy konzervdobozt, miközben egy másik lövedék a 4-es páncéltoronyba fúródott. Az azonnal fellobbanó tüzet megfelelő a víznyomás híján nem tudták megfékezni, az Arizona ugyanis megsüllyedésekor elszakította a földalatti vízvezetéket. Néhány perc múlva egy másik zuhanó bombázó bombája csapódott be a 2-es páncéltorony közelében. Ez lángra lobbantotta a hajó elülső részén elhelyezkedő lőszerraktárakat, megpecsételve több mint 1000 tengerész sorsát. Cassin Young parancsnokot, az Arizona mellett horgonyzó Vestal AR-4-es javítóhajó kapitányát a robbanás ereje leröpítette a fedélzetről, és csak nagy nehezen tudott visszaúszni hajójához. Franklin Van Valkenburg, az Arizona kapitánya és Isaac Kidd ellentengernagy, az 1-es számú tengerészeti hadosztály parancsnoka az 1177 áldozattal együtt lelte halálát. A támadást követő a 9. percben az Arizona elsüllyedt, magával húzva a legénység nagy részét a hullámsírba.

Az Arizona Emlékmű[szerkesztés]

Az emlékmű megalkotója Alfred Preis építész volt. Az 1950-ben kezdődött, és évekig tartó gyűjtést követően, az építményt 1962-ben szentelték fel. Ellentétben sokak elképzelésével, az USS Arizona már nem áll szolgálatban, bár az Egyesült Államok zászlója, amely a csatahajó egyik megsérült főárbócához van rögzítve, ma is az elsüllyedt roncsok felett lobog. Az emlékmű az elmúlt években a Pearl Harbor-ban meggyilkolt áldozatok jelképévé vált. A lépcsőn felérve a zászlós szobában juthat. A terem egyik oldalán az Egyesült Államok, Hawaii, a Belügyminisztérium, a Hadsereg, a Haditengerészet, a Tengerészgyalogság, a Parti Őrség és a Légierő zászlói látható. A másik oldalon azoknak a csatahajóknak a lobogói sorjáznak, amelyek az 1941. december 7-ei támadás során pusztultak el. Az USS Arizona zászlója a jobb szélen látható.

Az emlékmű közepénél, a nagyteremben az Arizona teljes egészét mutatja meg különféle alakzatok segítségével. Az elsüllyedt hajótestből még ma, a tragikus események után hatvannyolc évvel is szivárog az olaj, melyet a 3-as számú ágyútorony rozsdásodó maradványai közül rendszeres időközönként felszínre emelkedő buborékok jeleznek. Ezeket nevezik az Arizona fekete könnyeinek. A mondás szerint az olaj szivárgása csak akkor szűnik meg, amikor az Arizona utolsó túlélője is meghal. Az emlékműnek ezen a szakaszán a látogatók gyakran virágfüzéreket dobnak a vízbe a halottak emlékére.

A létesítmény harmadik, leghátsó traktusán található az emlékszoba, amelynek márványfalába vésve olvashatók mindazoknak a nevei, akik az Arizona fedélzetén lelték halálukat. A helyiséget áthatja az áldozatok iránti tisztelet és megbecsülés. A falon, a zászló mögött látható szabálytalan bemetszések az Életfát ábrázolják , a zászló alatt az USS Arizona egykori túlélőinek nevei olvashatók, akik így fejezik ki összetartozásukat elveszett társaikkal. Haláluk után, ezen egykori katonák a földi maradványait az amerikai haditengerészet engedélyével búvárok helyezik el a hajón, a 2-es ágyútorony belsejében. A legutóbbi internálásra 2000 áprilisában került sor.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz USS Arizona (BB 39) témájú médiaállományokat.