S-metilmetionin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(U-vitamin szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Az S-metilmetionin (más néven metil-metionin vagy U-vitamin) metioninsavak családjába tartozó szerves ion. Felfedezésekor az U-vitamin nevet adták neki, ezért ezen a néven lett közismert, de az S-metilmetionin valójában nem vitamin. Vízben oldódik, a szervezet nem képes a tárolására. Az U-vitamin hiánya nyálkahártya-problémákat okozhat, gyomor- és bélfekélyek vagy az immunrendszer legyengülése is az U-vitamin hiányára utalhat.

Az adagolására vonatkozóan nincsenek általános elvek, tapasztalati úton megállapított adagban, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható. Magyarországon 50 mg-os tabletták formájában vagy por alakban kapszulában kapható, orvosi rendelvényre.[forrás?] A szükséges napi beviteli mennyiség még nem megállapított.

Ismert élettani hatásai[szerkesztés]

  • Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását.[1]
  • Gátolja és gyógyítja a gyomorfekélyt.[2]
  • Csökkenti a vérszérum zsír- és koleszterinszintjét.[2]

Természetes előfordulási helye[szerkesztés]

Banánban, káposztában, a salátában, a paradicsomban, a zöldhagymában, a retekben, a petrezselyemzöldben, a spárgában és a gyümölcsökben fordul elő.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. U-vitamin - Miért fontos?
  2. a b c Csapó János, Csapóné Kiss Zsuzsanna. 5.3. Vízoldható vitaminok, Élelmiszer-kémia. Mezőgazda Kiadó (2003). ISBN 978-963-286-642-0. Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 6.