Tuza Róbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tuza Róbert
Életrajzi adatok
Született1977. november 3. (46 éves)
Eger
Pályafutás
Műfajokrock, pop-rock, funky
Aktív évek1993 – napjainkig
EgyüttesExtazis, The Feelgood
Hangszerakusztikus gitár, gitár, basszusgitár, ének
Tevékenységénekes, dalszerző, dalszövegíró
SablonWikidataSegítség

Tuza Róbert (Eger, 1977. november 3. –) magyar énekes, dalszerző, dalszövegíró, az Extazis zenekar frontembere és alapító tagja.

Élete[szerkesztés]

Tuza Róbert 1977. november 3-án született Egerben. Édesapja Tuza S. Tibor kortárs magyar költő. A Heves megyei Sirok községben nőtt fel. Az általános iskolát a településen, az Országh Kristóf Általános Iskolában végezte, majd Egerben tanult tovább.

A zene iránti érdeklődése és érzéke már gyermekkorában megmutatkozott. Az első maradandó élményt a The Beatles zenéje jelentette számára, amiért már gyermekkorában fanatikusan rajongott. 11 éves korára már dobon és gitáron is játszott és több alkalommal lépett fel iskolai rendezvényeken. Egy 1989-es karácsonyi műsoros estet követően megalakult egy három tagú zenekar, ahol 1990-91 között dobosként játszott. Kis kihagyás után 1993-96 között a már négy tagú zenekar New Sigma néven folytatta működését, ekkor már mint gitáros zenélt a csapatban.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Extazis[szerkesztés]

Tuza Róbert neve igazán az Extazis zenekar megalakulása után vált ismertté, melyet 1996-ban alapított meg. Az együttes legsikeresebb formációja 2005-ben alakult ki: Tuza Róbert (ének, akusztikus gitár), Nagy Balázs (gitár), Gachal Gábor (dob), Szarka Endi (gitár), Nagy Dénes (basszusgitár). Tuza Róbert énekesként, dalszövegíróként és zeneszerzőként is működött a zenekarban. Pályafutásuk során négy nagylemezt adtak ki. Ennyi a lényeg című daluk 2010-ben felkerült a Mahasz Rádiós Top 40 listájára.

Egyéb zenei projektek[szerkesztés]

A 2000-es években Tuza Róbert az Extazis mellett alkalmanként a Mátrix zenekar vendégelőadójaként is fellépett, illetve a zenekar két dalának is ő írta a szövegét: Az aszfalt ördöge, Úgy, ahogy én. Mindkét szám a 2011. decemberében kiadott „10 Év” című albumon szerepelt, ami a Mátrix zenekar 10 éves fennállását ünnepelve jelent meg.

2015-ben két másik zenei projektben is részt vett. Ezek közül az egyik a Nádasi feat. Tuza, mely a Mom’s Favourite zenekar két tagjából (Nádasi István- gitár, ének és Kaló Dénes- dob) illetve az Extazis zenekar két tagjából (Tuza Róbert- gitár, ének és Nagy Dénes- basszusgitár) alakult. A Holdfény sugárút című dalt 2015. januárjában 3 nap alatt vették fel a Standing Waves Stúdióban. A dalhoz klip is készült, melyet február 7-én forgattak az egri Agria Parkban. A klip rendezője és forgatókönyvírója is Tuza Róbert volt.

A másik projekt a 2015. novemberben bemutatott Tuza Róbert ft. Dé Ness- Csodák vannak még című dal, melynek szövegét Tuza Róbert, zenéjét pedig Simon Dénes, az Extazis zenekar egy korábbi gitárosa szerezte.

2016-ban újra édesapja egyik verséhez szerzett zenét A patak mindkét partján címmel. 2016. végétől a Superstation zenekar énekese, dalszerzője.

Diszkográfia[szerkesztés]

Extazis
  • Életen át (2001)
  • Rock and Roll Express (2003)
  • Demo (2005)
  • Ennyi a lényeg! (2009)
  • Most! (2012)
  • Ajándék (single, 2014)
Mátrix
  • 10 év (2011)
    • Az aszfalt ördöge
    • Úgy, ahogy én
Nádasi feat. Tuza
  • Holdfény sugárút (single, 2015)
Tuza Róbert ft. Dé Ness
  • Csodák vannak még (single, 2015)
Tuza Róbert
  • A patak mindkét partján (single, 2016)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]