Turnhouti csata (1597)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Turnhouti csata
De slagh bij Turnhout in den jaere MDXCVII - 1597 (Jan Luyken, 1681).jpg
Konfliktus Nyolcvanéves háború
Időpont 1597. január 24.
Helyszín Turnhout, Spanyol-Németalföld
Eredmény Holland győzelem
Szemben álló felek
Prinsenvlag.svgEgyesült Holland TartományokEscudo Felipe II.pngAz Ibériai unió (Spanyolország és Portugália)
Parancsnokok
Nassaui Mauritz hercegVaras gróf
Szemben álló erők
8000 gyalogos, 800 lovas, 4 ágyúkb. 4500-5000 gyalogos, 500-600 lovas, ismeretlen számú ágyú
Veszteségek
kevesebb, mint 100 főkb. 3000 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz Turnhouti csata témájú médiaállományokat.

Az 1597-es turnhouti csata a németalföldi szabadságharc egyik összecsapása volt, amelyre 1597. január 24-én került sor. Nassaui Mauritz herceg vezetése alatt a holland lovasság vereséget mért a Varas gróf vezetése alatt álló, jóval nagyobb spanyol seregre.[1]

Előzmények[szerkesztés]

A csata idején Turnhout városa a spanyol fennhatóság alatt álló Németalföld és a lázadó északi tartományok közötti határ egyik erőssége volt. Bár a város körül nem épült fal, de ez nem csökkentette stratégiai jelentőségét.

1597-ben a németalföldi spanyol erőket Flandriában, illetve Franciaország északi részén vonták össze, a holland lázadókkal való harcot csak egy kisebb hadtest folytatta, Varas gróf vezetésével. Ez a hadtest Turnhout városban állomásozott. A sereg összetétele egy német, két vallon és egy olasz tercio Trevico márki parancsnoksága alatt és 7 lovasszázad volt.

Az 1590-es évek során csak kisebb összecsapások voltak a hollandok és a spanyolok között, a háborút leginkább a megerősített városok ostroma jellemezte.

Az összecsapás[szerkesztés]

A spanyol csapatok gyengeségét látva Mauritz nassaui herceg a meglepetésszerű támadás mellett döntött. Január 22-én Gertuidenberg mellett gyűjtötte össze seregét, amely 13 század lovasságból, 60 gyalogosszázadból és 4 ágyúból állt. Ez a sereg indult meg Turhout ellen.

A következő napon, 23-án Varas gróf híreket kapott a túlerőben lévő holland hadtest előrenyomulásáról és úgy döntött, hogy biztonságos helyre, Herenthals környékére vonja vissza erőit. 24-én reggel a holland előőrs fedezte fel a spanyol hadtest menetoszlopát. A nassaui herceg személyes vezetése alatt álló előőrs, amely a holland lovasságból és 200 válogatott gyalogos katonából állt, azonnal megtámadta a spanyolokat. Az egyik holland lovasszázad, Hohenlohe gróf vezetése alatt, elűzte a számbeli fölényben lévő spanyol lovasságot, amely elmenekült és magára hagyta a gyalogságot. Hat századnyi holland lovasság és gyalogság eközben a Trevico márki parancsnoksága alatt álló spanyol utóvédet támadta meg, mag a lovasság maradéka a spanyol elővédet alkotó német ezredeket támadta. A lovasság hamarosan szétkergette a gyalogos csapatokat és a két vallon ezred ellen fordultak és azokat is szétverték. Rövid idő alatt a spanyolok 3000 főt vesztettek.

A csata után a hollandok részben megrongálták a közelben található, spanyol ellenőrzés alatt álló kastélyt is. Mauritz herceg azonban nem vette üldözőbe a spanyolokat és a csata során aratott győzelmét nem tudta teljes mértékben kihasználni. Ennek ellenére a győzelem nagyban növelte a hollandok harci szellemét az 1598-99-es harcok során. A csata során zsákmányolt 38 spanyol zászlót a hágai városházán állították ki.

A holland lovasság győzelméhez nagymértékben hozzájárult, hogy lándzsa és kard helyett tűzfegyverekkel voltak felszerelve.

Egyéb[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Battle of Turnhout. [2005. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 12.)
  2. 131. We Gather Together. (Hozzáférés: 2008. augusztus 12.)
  3. The Volokh Conspiracy (blog). (Hozzáférés: 2008. augusztus 12.)
  4. A Hymn's Long Journey Home: The surprising origins of "We Gather Together," a Thanksgiving standard.. (Hozzáférés: 2008. augusztus 12.)