Trespass

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Genesis
Trespass
stúdióalbum
Megjelent 1970. október 23.
Felvételek 1970. június-július
Stílus Progresszív rock
Nyelv angol
Hossz 42 perc 53 mp
Kiadó Charisma Records/Virgin Records (UK)
Impulse! Records/ABC Records/MCA Records/Geffen Records (US)
Producer John Anthony
Kritikák
Genesis-kronológia
From Genesis to Revelation
(1969)
Trespass
(1970)
Nursery Cryme
(1971)

1970. október 23-án jelent meg a Genesis második albuma, a Trespass. Ez az együttes egyetlen albuma John Mayhew dobossal – és az utolsó Anthony Phillips gitárossal. A folkos-progresszív rockos hangzás komoly stílusbeli váltás az előző albumhoz képest, a következő albumok vázlatának tekinthető.

A dalok a korábbiaknál hosszabbak, komplexebbek, több jól elkülöníthető részből állnak. Az album hangulata a „vidéki Anglia” légkörét idézi, ami a korszak többi progresszív-rockzenekarának munkáira is jellemző volt. Ennek érdekében fontos szerepe van a több sávon felvett 12 húros akusztikus gitároknak, a tiszta énekharmóniáknak, a fuvolának és más akusztikus hangszereknek, valamint a Hammond orgonán és Mellotronon játszott lágy futamoknak. Ezt az érzést erősíti a visszafogott dobjáték, bár a többiek elégedetlenek voltak Mayhew képességeivel. Helyére az album felvétele és Phillips távozása után Phil Collins került.

Az albumról azonban nem hiányoznak a dinamikusabb részek sem. Peter Gabriel hangja erőteljes, lélekkel teli, különösen a Stagnation végén, melyben Tony Banks egy orgonaszólót is játszik. A The Knife durva és bombasztikus, ebben Mike Rutherford torzított hangú basszusgitárt használ. A dal a koncertek állandó záródarabja lett, módosított szöveggel az 1973-as Genesis Live című albumra is felkerült.

Bár az album nem volt anyagilag sikeres, a kritikusok dicsérték. 1984-es újrakiadásakor a brit listán a 98. helyig jutott.

2007 végére-2008 elejére tervezik az album kétlemezes, SACD/DVD kiadásának megjelenését új 5.1-es és sztereó keveréssel.

Az album dalai[forrásszöveg szerkesztése]

Minden dalt Tony Banks, Peter Gabriel, Anthony Phillips és Mike Rutherford írt, kivéve, ahol a szerzők jelölve vannak.

  1. Looking for Someone – 7:07 (dalszöveg: Gabriel)
  2. White Mountain – 6:46 (dalszöveg: Banks)
  3. Visions of Angels (Anthony Phillips) – 6:54
  4. Stagnation (Peter Gabriel – Anthony Phillips – Mike Rutherford) – 8:51 (dalszöveg: Gabriel)
  5. Dusk – 4:14
  6. The Knife (Tony Banks – Peter Gabriel) – 9:00 (dalszöveg: Gabriel)

Közreműködők[forrásszöveg szerkesztése]