Tortuguero Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tortuguero Nemzeti Park
Világörökség
Tortuguero Nationalpark.jpg
Adatok
OrszágCosta Rica
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1970
Elhelyezkedése
Tortuguero Nemzeti Park (Costa Rica)
Tortuguero Nemzeti Park
Tortuguero Nemzeti Park
Pozíció Costa Rica térképén
é. sz. 10° 25′ 24″, ny. h. 83° 29′ 48″Koordináták: é. sz. 10° 25′ 24″, ny. h. 83° 29′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tortuguero Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Tortuguero Nemzeti Park Costa Ricában van, és 35 km hosszan húzódik a karibi tengerpartján. A nemzeti parkhoz tartozó szárazföldi terület nagysága 31 198 hektár és a vízfelület 52 000 hektár nagyságú.

Története[szerkesztés]

Már jóval azelőtt, hogy a spanyolok a 16. század közepén meghódították Costa Ricát, a helybeliek erősen függtek a Puerto Limótól pont északra lévő Tortuguero néven ismert elszigetelt karibi tengerparttól: húsukért, tojásaikért és páncéljukért itt vadászták a tengeri teknősöket. 1950-re az ősi hüllőket a kipusztulás szélére sodorták, ahogy megsokszorozódott az emberi népesség. A mészárlás megállítására a tengerpart 35 km-es szakaszát 1970-ben védetté nyilvánították.

Természet földrajzi adottságai[szerkesztés]

A nemzeti park nem csak tengerparti részt foglal magába, hanem mangróvét, mocsarat és alföldi ártéri erdőket is.

Állatvilága[szerkesztés]

A park változatos élőhelyeinek köszönhetően nem csak a tengeri teknősök körében népszerű a területen, hanem különböző fajta majmoknak, tengeri tehenek, krokodilok és az ország madárfajainak felének is otthont ad.

Turizmus[szerkesztés]

A Tortuguero Nemzeti Park több csapadékot kap, mint az ország bármely más része, és nagyrészt látogatható, jóllehet a turisták még mindig a látszólag végtelenbe nyúló parton sereglenek össze, hogy tanúi legyenek az arribadának, amikor több száz tengeri teknős vonszolja ki magát egyszerre, hogy lerakja tojásait. A legtöbb teknős július végétől októberig fészkel. A parttal párhuzamosan Monínból naponta cirkál hajó, esetleg útba ejtve San Josét vagy Limónt.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]