Tiruccsirápalli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiruccsirápalli (திருச்சிராப்பள்ளி)
városkép, háttérben Szrírangam gopuramjaival
városkép, háttérben Szrírangam gopuramjaival
Közigazgatás
Ország India
ÁllamTamil Nadu
Alapítás éve1866
Irányítószám620001
Körzethívószám431
Népesség
Teljes népesség916 857 fő (2011)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság88 m
Terület167,23 km²
IdőzónaIndian Standard Time
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 10° 49′ 37″, k. h. 78° 41′ 34″Koordináták: é. sz. 10° 49′ 37″, k. h. 78° 41′ 34″
Tiruccsirápalli weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tiruccsirápalli témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tiruccsirápalli (tamil nyelven: திருச்சிராப்பள்ளி, angolul: Tiruchirappalli vagy Trichy) város India déli részén, Tamilnádu szövetségi államban, a Kaveri folyó partján. A város lakosainak száma 847 ezer,[1] elővárosokkal 1,02 millió fő volt 2011-ben.[2]

Iparváros, üzleti, oktatási és közigazgatási központ. A legfőbb látnivaló a folyóparton, a város feletti Szikla-erőd, szentélyekkel, barlangtemplomokkal. A közeli Szrírangam fontos zarándokhely.


Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tiruchirappalli című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tiruchirappalli című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.