Ugrás a tartalomhoz

Tilmàtli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tilmàtli vagy tilma férfi felsőruha, amelyet a spanyol hódítás körüli időben hordtak az aztékok és Közép-Amerika más népei, hosszú kötényként, vagy a válluk köré vetve köpenyként. Ha szükség volt rá, batyut kötöttek belőle.

Számos különböző fajtája létezett, aszerint hogy viselője milyen társadalmi osztályból származott. A felső osztályokba tartozóké gyapotszövetből készült és a jobb váll felett megcsomózva viselték, a középosztálybeliek az amerikai agave kaktusz szálaiból szőtt durvább ayate szövetből készült és a bal váll felett csomózták meg. Az alsóbb osztályok a nyak mögött is megköthették, így szállításra szolgálhatott.

Juan Diego és a Guadalupei Miasszonyunk

[szerkesztés]

A leghíresebb tilma Juan Diegóé volt, akinek 1531 decemberében a feljegyzések szerint megjelent a Guadalupei Szűzanya és arra kérte, azon a helyen építsenek templomot. A püspök azt kívánta Juan Diegótól, hogy bizonyítsa a jelenést. A Miasszonyunk tanácsára Juan rózsákat szedett a tilmájába az egyébként kopár, téli Tepeyac dombon. Amikor a püspök előtt kihullottak a tilmából a rózsák, a szöveten kirajzolódott a Szűzanya képe. A Tepeyacra épült bazilikában évente 15-20 millió zarándok látogatja meg az itt őrzött ikont.