Thumbs.db

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Thumbs.db a Microsoft Windows által használt, alapértelmezésben rejtett állománytípus, amelyet az Intéző minden képeket tartalmazó mappához létrehoz (és magába az illető mappába tesz) a mappa első megnyitásakor, amely „miniatürizált” vagy „filmszalag” nézetre van állítva (a képeket nem tartalmazó mappák működéséhez nem szükséges). Ez tárolja a Windows Intéző részére a mappában tárolt képek miniatürizált nézeteit. A Thumbs.db megtalálható mindegyik mappában, ami képeket vagy fotókat tartalmaz és az Intéző úgy van beállítva, hogy létrehozza ezt a fájlt, például a Bélyegkép (Thumbnails) vagy Filmszalag (Filmstrip) nézetben.

A Thumbs.db a fenti nézetekben a JPEG, BMP, GIF, TIFF, PDF és HTML formátumú képek miniatürizált változatait tárolja el, mégpedig az eredeti fájl formátumára tekintet nélkül JPEG formátumban. Ha törlik a fájlt, a mappa újabb megnyitásakor ismét létrejön.

Windows XP Media Center Edition szintén létrehoz egy ehthumbs.db-t, amely ekkor a videofájlok előnézeteit tartalmazza.

Windows Vistában a Microsoft lecserélte Thumbs.db fájlokat egy olyan központosított miniatürizált képadatbázisra, ami a \Users\[felhasználónév]\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer mappában található, thumbcache_xxxx.db néven.

A Thumbs.db létrehozása kikapcsolható az Intéző „Eszközök” menüjében a „Mappa beállításai…” menüpont alatt a „Nézet” fülön található „Ne gyorsítótárazza a miniatűröket” opció bekapcsolásával.

Külső hivatkozások[szerkesztés]