The Three Doctors

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A három Doktor
Doctor Who
10. évad, 65 (336-339). epizód
Eredeti cím The Three Doctors
Főszereplő
Vendégszereplő
Író Bob Baker és Dave Martin
Rendező Lennie Mayne
Producer Barry Letts
Gyártási szám RRR
Első sugárzás 1972. december 30.-január 20.
Játékidő 4 25 perces epizód
Kronológia
Előző The Time Monster
Következő Carnival of Monsters

A The Three Doctors a Doctor Who sorozat hatvanötödik része, amit 1972. december 30.-a és január 20.-a között vetítettek négy epizódban.

Ezzel a résszel ünnepelték a sorozat tizedik évadjának megkezdését. Ez a sorozat első olyan része, amiben több Doktor is szerepel.

Történet[szerkesztés]

Egy szuper-erős fénysugárral egy organizmus érkezik a Földre, amely több embert transzportál egy ismeretlen helyre. Ugyanakkor a Gallifrey bolygón az Idő Lordokat támadás éri, egy fekete lyuk eseményhorizontja mögül előtörő sugár az összes energiájukat elszívja. Az Idő Lordok végső kétségbeesésükben a Doktorhoz fordulnak - de egymagában ő nem segíthet, társak kellenek, mégpedig korábbi önmagai...

Végeredményként az Idő Lordok jutalmul, feloldják a Doktor száműzetését.

Utalások[szerkesztés]

  • A kancellárt Clyde Pollitt alakítja, aki azon Idő Lordok egyikét alakította, aki a Föld-re száműzte a Doktort. Barry Letts egy kommentárjában elmondta, hogy azonos jellegű részt akart létrehozni.

Produkció[szerkesztés]

A történet munkacíme The Black Hole (A fekete lyuk) volt.

A forgatókönyvet eredetileg úgy írták meg, hogy mind a három Doktor szerepelhessen, de Hartnell túl beteg volt, hogy eljátssza a szerepét, így a szerepét lecsökkentették annyira, hogy a főszereplők a Tardis kommunikációs képernyőjén beszélgethessenek. Így ez volt az utolsó alkalom, hogy a William Hartnell játszotta a Doktort, mivel 1975-n halt meg. A Hartnell-s jeleneteket a BBC Ealing-i stúdiójában forgatták, és nem egy garázsban vagy egy kerti fészerben, amit egy rajongó pletyka igaznak talál. De a három színész (Hartnell, Troughton és Partwee) egyszerre megjelentek egy promóciós fénykép erejéig.

Továbbá szerepelhetett volna a Jamie McCrimmon-t játszó Frazer Hines is, aki de ő nem tudott megjelenni, mert egy ITV-s szappanoperában szerepelt. Így átírták a forgatókönyvet azzal, hogy helyette Benton őrmester kapja meg a szerepét.

Epizódok listája[szerkesztés]

Epizód sorszáma Bemutató napja Hossza Nézők száma (millió) Formátum
1 1972. december 30. 24:39 9,6 Pal 2-s színes videokazetta
2 1973. január 6. 24:18 10,8 Pal 2-s színes videokazetta
3 1973. január 13. 24:22 8,8 Pal 2-s színes videokazetta
4 1973. január 20. 25:04 11,9 Pal 2-s színes videokazetta

Könyvkiadás[szerkesztés]

A könyvváltozatát 1975. november 20.-n adta ki a Target könyvkiadó.

A könyvben kiderül, hogy miért van Omega, a barlangjában: létrehozott egy földies környezetű helységet. Itt a második Doktort "Doctor Two"-nak (Doktor kettő) nevezik. Továbbá Mr. Ollis-t Hollis-ra nevezték át.

További sugárzások, otthoni kiadás[szerkesztés]

A BBC Two megismételte 1981 novemberében megismételte napi rendszereségben (hétfő és csütörtök között) (1981. november 23.-s és 26-a között) délután 5 óra 40-kor (17:40-kor) a "The Five Faces of Doctor Who" része ként.

Otthoni megjelenések:

  • VHS-n 1992 augusztusában adták ki.
    • 2002-n pedig újra kiadták a "The Time Lord Collection" című dobozban.
  • DVD-n 2003 novemberében adták ki, mikor volt a sorozat 40. évfordulója.
    • Ezt felújítva speciális effektekkel és új extrákkal 2012. február 13.-n adták ki a Revisitations dobozban.

Források[szerkesztés]

  • A történet cikk forrása: [1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Three Doctors (Doctor_Who) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.