The Deadly Assassin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A pusztító orrgyilkos
Doctor Who
14. évad, 88 (436-349). epizód
Eredeti cím The Deadly Assassin
Főszereplő
Vendégszereplő
Író Robert Holmes
Rendező David Maloney
Producer Philip Hinchcliffe
Gyártási szám 4P
Első sugárzás 1976. október 30.–november 20.
Játékidő 4 25 perces epizód
Kronológia
Előző The Hand of Fear
Következő The Face of Evil

A The Deadly Assassin a Doctor Who sorozat nyolcvannyolcadik része, amit 1976. október 30. és november 20. között vetítettek négy epizódban.

Ebben a részben nem volt társa a Doktornak, mert nem szerepelt a Sarah Jane Smith-t alakító Elisabeth Sladen, de a következő részben szerepelni fog Louise Jameson mint Leela. Valamint ismét megjelent néhány év után a Doktor főellensége a Mester, akit ezúttal Peter Pratt alakítja (ennek az volt az oka, hogy az előző Mestert alakító színész Roger Dalgedo meghalt egy törökországi autóbalesetben). Ezek mellett megjelent a Mátrix amit egy 1999-s mozifilmben is fog szerepelni.

Történet[szerkesztés]

A Doktor egy telepatikus látomásában az Idő Lordok Nagy Tanácsát látja, abban a pillanatban, amikor az Elnököt egy orgyilkos lelövi. Azonnal Gallifrey-re siet, hogy megakadályozza a merényletet. Gallifrey-n azonban a valaha ellopott TARDIS utasát mint régi bűnözőt fogadják. Sikerül az őrséget kijátszania és bejutnia a Nagy Tanács ülésére, azonban még nem sejti, hogy valaki rettenetesen átverte, hamarosan őt fogják a merénylettel gyanúsítani...

A Doktort pedig régi ellenfele a Mester verte át, de ezért a Doktor hogy könnyítse tisztázta azzal magát hogy jelentkezik az elnökválasztásra. A tisztázása során be kel jutnia a Mátrixba hogy kideríthesse az egészet. Ezalatt kiderül hogy a Mester egyik bábuja Goth volt a tettes aki szintén meghal a Mátrixban amikor a Doktort akarta a főgonosz levadászni. De ugyanakkor a Mester azt akarja ezúttal hogy megkaparinthassa a Harmónia Szemét, ami végül neki nem sikerül.

Epizódok listája[szerkesztés]

Epizód sorszáma Bemutató napja Hossza Nézők száma (millió)
1 1976. október 30. 21:13 11,8
2 1976. november 6. 24:44 12,1
3 1976. november 13. 24:24 13
4 1976. november 20. 24:23 11,8

Utalások[szerkesztés]

A rész hasonló cselekménnyel van, mint a The Manchurian Candidate nevű film.

Az epizód egy kommentárral kezdődött amiben Tom Baker volt a felolvasó, amiben utaltak az Idő Lordokra. A bevezetés hasonló a Star Wars filmekhez azzal az eltéréssel hogy a szöveg eltérő módon jelent meg és tűnt el, valamint hogy nem voltak a háttérben csillagok.

Könyvkiadás[szerkesztés]

A könyvváltozatát 1977. október 20-án adta ki a Target könyvkiadó.

Otthoni kiadás[szerkesztés]

  • VHS-en 1989 márciusában adták ki az USA-n omnibus formában.
    • Az UK-n 1991-n adták ki eredeti epizódikus formában.
  • DVD-n 2009. május 11-én adták ki.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Deadly_Assassin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.