The Continental Literary Magazine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A The Continental Literary Magazine a Petőfi Kulturális Ügynökség saját kiadású, negyedévente jelentkező, angol nyelvű, tematikus szépirodalmi-közéleti magazinja. A lap fókuszában a közép-kelet európai régió irodalma áll, célja pedig, hogy platformot teremtsen a kortárs magyar, illetve közép-európai szépíróknak az angolszász irodalmi piacra, azon belül is elsősorban az észak-amerikai irodalmi piac fősodrába való belépéshez. A The Continental Literary Magazine térségünk legjobb szerzői mellett, világhírű, angol nyelven publikáló szépírók, irodalmi írásainak is helyet ad. A nem angol nyelvű írások fordításait minden esetben anyanyelvi fordító végzi szoros együttműködésben a szerzővel, ezzel is biztosítva, hogy a szövegek megfeleljenek az angolszász irodalmi piaci elvárásainak. Az egyes lapszámok illusztrációit neves, kortárs művészek adják, amelyek befogadhatóvá teszik, kiegészítik, egyben alátámasztják az adott tematikát.

Tematika[szerkesztés]

A magazinban közölt írások lapszámonként egy-egy meghatározott téma köré szerveződnek.

2021/1 ŐSZ – PREJUDICE (ELŐÍTÉLET)[szerkesztés]

Ideológiája[szerkesztés]

A magazin nyitó tematikája azon a tudományosan is bizonyított tényen alapul, hogy az előítélet minden emberben megtalálható, az emberek előítéletesek. Az előítélet arctalan, nem köthető kifejezetten egyetlen népcsoporthoz sem, hisz mindegyikünkben ott lapul. Ez köszön vissza a magazin borítóján is, amely nem utal egyetlen kisebbségre sem, így nem befolyásolja az olvasót, de hangsúlyozza a probléma általánosságát és egyetemességét.

Szerzői[szerkesztés]

A lapszámban többek között olyan kortárs magyar kiválóságok képviseltették magukat műveikkel, mint Tóth Krisztina, Háy János vagy Terék Anna, a további visegrádi országok számos neves írója és költője közül pedig például a lengyel Agnieszka Wolny-Hamkało, a cseh Tomáš Zmeškal, illetve a szlovák Mila Haugová emelték a lap színvonalát. A lapszám amerikai szekciójában olyan nemzetközi alkotók írtak, mint Roxane Gay vagy Noam Chomsky. A számot Magyar Ádám fotóművész Squares and Urban Flow című sorozatának fotói illusztrálják.

2022/1 TAVASZ – CRAVE (SÓVÁRGÁS)[szerkesztés]

Ideológiája[szerkesztés]

Kis túlzással állíthatjuk, hogy a sóvárgás a modern ember jellemző létállapota. A fogyasztói társadalom túlkínálata, a végtelen számú lehetőségek a folyamatos vágy állapotába helyezik az egyént. Nincs olyan ember a világon, aki ne érzett volna már csillapíthatatlan vágyat valami iránt. A sóvárgás a vágyakozás felfokozott állapota, amely mindig magában hordozza a reménytelenséget, a beteljesülés lehetetlenségét. A második szám a sóvárgás különböző arcait mutatja be.

Szerzői[szerkesztés]

A lap szerzői között például a magyar Kemény István, Cserna-Szabó András vagy Kiss Tibor Noé mellett Silvester Lavrík, Weronika Gogola vagy Michal Habaj művei is helyet kaptak. Az amerikai szerzőket többek közt Lina Mounzer és David Galef képviselik, míg a kiemelt interjúban a világhírű konceptuális és performanszművész Marina Abramović értekezik a sóvárgás modern természetéről, a halálról, a némaságról és saját művészeti örökségéről. A lapot Nyári István kortárs magyar popszürrealista festőművész festményei illusztrálják.

2022/2 NYÁR – FAITH (HIT)[szerkesztés]

Ideológiája[szerkesztés]

A hit misztikus dolog, melyre valamilyen formában mindannyiunknak szüksége van. Rutinjaink csak az ismert helyzetekre elegendők. Hitre van szükségünk, amikor az ismeretlenbe merészkedünk. Különösen akkor, amikor a kockázatelemzés, a logika és a józan ész ellenünk beszél. A „Hit” tematikájú szám a világjárvány, a gazdasági és ökológiai krízis, valamint a háború árnyékában jelent meg.

Szerzői[szerkesztés]

A magyar irodalmat ebben a számban olyan kiváló szerzők képviselik, mint Markó Béla, Balla Zsófia, Tőzsér Árpád, Visky András vagy Tompa Andrea, a lapban egy mélyinterjút készült az Egyesült Államok egyik leghíresebb bestseller szerzőjével, szellemi vezetőjével és politikai aktivistájával, Marianne Williamson-nal. Különleges, az ukrán-orosz konfliktusra reflektál ezúttal a versblokk: ukrán költőnők alkotásaival mutatja be a hit és a frissen kitört háború viszonyát. Angol fordításban először jelennek meg Kateryna Kalytko, Iya Kiva, Marjana Savka, valamint Iryna Shuvalova a háború árnyékában íródott versei.

2022/3 ŐSZ - NOIR (NOIR)[szerkesztés]

Ideológiája[szerkesztés]

Azt, hogy a noir műfaj vagy stílus, nehéz megmondani, elemeit azonban mindenki ismeri a moziból, az irodalomból vagy a képregényekből. Magányos nyomozó, nagyvárosi sikátorok, eső és elidegenedés. Élesen villogó neonfény egy lepukkant whiskybár fölött. A lapszám szimbolikus középpontjában az ikonikus, ám hírhedt Chelsea Hotel áll, amely egy évszázada ad otthont a különcöknek, a kitaszítottaknak és az álmodozóknak.

Szerzői[szerkesztés]

Melyek a noir stílusjegyei, és milyen kortárs műfajokban él tovább? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására a lap olyan szerzőket kért fel mint Marno János, Kondor Vilmos, Márton László, Szőcs Petra, Thomas Raab, Peter Sulej, Szergej Kuznyecov vagy Michal Sykora. A lapban a Punk magazin alapítója, Legs McNeil esszéje idézi fel a Chelsea Hotel aranykorát, illetve a hotel egykori lakója, a nemzetközi hírű független filmművész, Abel Ferrara adott exkluzív interjút. A lapszámot a 2022-ben 70 éves, életműkiállítására készülő festőművész, Bukta Imre munkái illusztrálják, melyek a hit meglétének és hiányának változatos következményeit szimbolizálják. A lapszámot Tony Notarberardino fotói illusztrálják, aki a ’90-es évek óta dokumentálja azt a karneváli tömeget, amelyet a hotel lakói és vendégei alkotnak.

Szerkesztőség[szerkesztés]

A periodika főszerkesztője Jászberényi Sándor író, újságíró és haditudósító, Az ördög egy fekete kutya, A lélek legszebb éjszakája, A varjúkirály – Nyugati történetek, valamint a Tíz év háború című kötetek szerzője. 2017-ben megkapta a magyarországi Libri irodalmi díjat. Magyar híroldalak tudósítójaként tudósított az Iszlám Állam elleni konfliktusról, az ukrajnai zavargásokról, az egyiptomi és líbiai forradalmakról, valamint a gázai háborúról. Írásai megjelentek a Wall Street Journalban, a New York Times Magazineban, az AGNIban és a Brooklyn Railben. A közép-kelet európai irodalmi szövegeket Garajszki Margit gondozza, Keresztes Balázs a próza szekcióért felel, Owen Good a versek szelekciójáért a fordításért felelős Thomas Cooperrel együttműködésben.

Terjesztés[szerkesztés]

A periodika célpiaca elsősorban az észak-amerikai régió, valamint az angolszász nyelvterületek. A magazin lapszámai folyamatosan megvásárolhatók a Barnes & Noble, illetve a Books-A-Million könyvesbolthálózat üzleteiben, az Amerikai Egyesült Államok közel 50 államában. 2022 nyarától a lap már az Egyesült Királyságban is jelen van. A WHSmith könyvesboltlánc forgalmazásában minden nagyobb városban és repülőtéri üzletben (Belfast International, Birmingham Airport, Bristol Airport, Edinburgh Airport, Gatwick North Airport, Glasgow Airport, Heathrow Airport, London Luton Airport, Manchester Airport, Stansted Airport) megtalálható és beszerezhető.

Platformok[szerkesztés]

Web: continentalmagazine.com

Facebook: thecontinentalliterarymag

Instagram: thecontinentalliterarymag

Twitter: TCL_Magazine

Issue: tclm


További információk[szerkesztés]

https://www.nytimes.com/interactive/2022/02/03/arts/editors-recommendations-young-fathers.html

https://www.youtube.com/watch?v=u8E2uObkE5s&t=441s

https://www.prae.hu/news/40059-megjelent-a-the-continental-literary-magazine/

https://magyarnemzet.hu/kultura/2021/11/kontinenseket-osszekoto-irodalmi-parbeszed

https://media1.hu/2021/11/16/angol-nyelvu-irodalmi-magazint-inditott-a-petofi-kulturalis-ugynokseg/

https://litera.hu/hirek/uj-nemzetkozi-irodalmi-magazin-indul-continental-literary-magazine-cimmel.html

https://librarius.hu/2021/11/17/the-continental-literary-magazine-magyar-irodalmi-lap-az-amerikai-piacon/

https://helyorseg.ma/rovat/ajanlo/pal-lukacs-zsofia-the-continental-literary-magazin-az-europai-irodalom-amerikai-foruma

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20211117-amerikai-piacra-juttatnak-el-a-kozep-europai-irodalmat Archiválva 2022. augusztus 26-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://nullahategy.hu/kontinenseket-osszekoto-parbeszed-angol-nyelvu-irodalmi-magazint-inditott-a-petofi-kulturalis-ugynokseg/

https://hir.ma/kult/amerikai-piacra-adott-ki-magyar-irodalmi-magazint-a-petofi-kulturalis-ugynokseg/778148

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/online/amerikai-piacra-adott-ki-magyar-irodalmi-magazint-a-petofi-kulturalis-ugynokseg-

https://kultura.hu/kozos-kulturank-felfedezeset-kinalja-az-uj-magazin/

https://kultura.hu/nem-talaltam-fel-a-spanyolviaszt/

https://www.erdon.ro/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4031900/[halott link]

https://index.hu/kultur/2021/11/17/magyar-irodalom-continental-literary-magazine-hay-janos-toth-krisztina

https://gynap.hu/kultura/2021/11/17/amerikai-piacra-adott-ki-magyar-irodalmi-magazint-a-petofi-kulturalis-ugynokseg/

https://mediapiac.com/muvhaz/amerikai-piacra-adott-ki-magyar-irodalmi-magazint-a-petofi-kulturalis-ugynokseg/725009/

https://konyvesmagazin.hu/friss/continental_literary_magazine.html

http://www.webradio.hu/hirek/kultura/amerikai-piacra-adott-ki-magyar-irodalmi-magazint-a-petofi-kulturalis-ugynokseg

https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/h%C3%A1y-j%C3%A1nost-%C3%A9s-t%C3%B3th-krisztin%C3%A1t-export%C3%A1lja-amerik%C3%A1ba-a-pet%C5%91fi-kultur%C3%A1lis-%C3%BCgyn%C3%B6ks%C3%A9g/ar-AAQO50u?li=BBOMZdz

Observer (mediamonitor-observer.hu)

https://www.feol.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-5459654/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.szoljon.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4021805/[halott link]

https://www.nool.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4416557/[halott link]

https://www.duol.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4797650/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.vaol.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-5485256/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.baon.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4473377/[halott link]

https://boon.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-6006209/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.sonline.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4553336/[halott link]

https://www.kisalfold.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-11584955/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.zaol.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-5782475/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.bama.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4251347/[halott link]

https://www.veol.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-5194847/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4200860/[halott link]

https://www.heol.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4128005/[halott link]

https://haon.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-5838326/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://szon.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-5560373/ Archiválva 2021. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://www.kemma.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-4371125/[halott link]

https://www.delmagyar.hu/kultura/hazai-kultura/magyar-irodalmi-magazin-indul-amerikaban-8153507/

https://mediamonitor-observer.hu/company-common-web/#/view-article/printedArticle/61958096aa0908128cb7c57a/60cc6c68f3bb4728133ffd7e/60cc6caf8f7ce77ac021d677/6195ff27aa0908128cbb6a7e

https://mediamonitor-observer.hu/company-common-web/#/view-article/printedArticle/6195742ff40f194183896c04/60cc6c68f3bb4728133ffd7e/60cc6caf8f7ce77ac021d677/6195ff27aa0908128cbb6a7e

https://pestitv.pestisracok.hu/2021/11/20/061-beszedes-kortars-tanceloadas-szuletett-trianon-szazadi-evfordulojara/ Archiválva 2022. augusztus 26-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/11/02/gombamodra-szaporodnak-az-ingatlanok-cegek-es-folyoiratok-demeter-szilard-korul/

https://korkep.sk/cikkek/kultura/2022/03/02/sikerrel-ert-veget-a-magyar-irodalom-amerikai-...

https://mediapiac.com/muvhaz/veget-ert-a-petofi-kulturalis-ugynokseg-angol-nyelvu-folyoira...

Véget ért a magyar irodalom amerikai turnéja (webradio.hu)

HírExtra - Véget ért a magyar irodalom amerikai turnéja (hirextra.hu)

https://hir.ma/kult/veget-ert-a-magyar-irodalom-amerikai-turneja/781963

Sikerrel ért véget a magyar irodalom amerikai turnéja – kultúra.hu (kultura.hu)

Véget ért a magyar irodalom amerikai turnéja

https://www.wwlp.com/calendar/#!/details/THE-CONTINENTAL-LITERARY-MAGAZINE-LIVE-AT-BROOKLINE-BOOKSMITH/9894832/2022-02-18T18

https://allevents.in/brookline%20village/the-continental-literary-magazine-live-at-brookline-booksmith/80002148587173

https://www.thebostoncalendar.com/events/the-continental-literary-magazine-live-at-brookline-booksmith

https://www.bostoncentral.com/events/lectures/p68331.php

https://www.bostonmagazine.com/best-of-boston-archive/2022/brookline-booksmith/

https://www.cityspark.com/calendar/#!/details/THE-CONTINENTAL-LITERARY-MAGAZINE-LIVE-AT-BROOKLINE-BOOKSMITH/9894844/2022-02-18T18

https://events.digboston.com/cal/2461334

https://www.eventcrazy.com/Brookline-MA/events/details/869825-The-Continental-Literary-Magazine-Live-at-Brookline-Booksmith

https://eventseeker.com/venue/1363578-brookline-brookline

https://discover.events.com/us/massachusetts/brookline/e/culture/continental-literary-magazine-live-brookline-booksmith-423916415

https://everwondr.com/admin/events

http://www.gazettenet.com/events#!/details/THE-CONTINENTAL-LITERARY-MAGAZINE-LIVE-AT-BROOKLINE-BOOKSMITH/9894822/2022-02-18T18

https://patch.com/massachusetts/boston/calendar/event/20220218/1776332/the-continental-literary-magazine-live-at-brookline-booksmith

https://www.townplanner.com/brookline/ma/event/arts-and-entertainment/the-continental-literary-magazine-live-at-brookline-booksmith-/567764/

https://events.scenethink.com/the-continental-literary-magazine-live-at-brookline-booksmith-feb-18-2022

https://www.wpri.com/community-events-calendar/#!/details/THE-CONTINENTAL-LITERARY-MAGAZINE-LIVE-AT-BROOKLINE-BOOKSMITH/9894818/2022-02-18T18

https://www.yelp.com/events/brookline-the-continental-literary-magazine-live-at-brookline-booksmith

https://kultura.hu/megjelent-a-the-continental-literary-magazine-harmadik-lapszama/