Teniszkönyök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Teniszkönyök

A teniszkönyök az egyik leggyakoribb túlterheléses, a fokozott igénybevételéből eredő könyöktáji állapot, mely az alkar feszítő izmainak tapadási helyén kialakuló csonthártyagyulladás (epikondilitisz). Neve onnan ered, hogy a rendszeresen teniszezők 45%-ánál sportpályafutása során legalább egyszer kialakul, ám nemcsak teniszezés, hanem bármilyen más sport vagy fizikai megerőltetés (ásás, emelés, zongorázás, nehéz fizikai munka, dobóatlétáknál) következtében kialakulhat. Napjainkban egyre gyakoribb a számítógép billentyűzet hosszú és rendszeres használata miatt kialakuló ilyen panasz. A betegek többségében a domináns oldal az érintett. Alapjában a betegség lényege a kötőszövetek gyulladása a könyöktájékon. A férfiaknál gyakoribb, főleg a 35-55 év közöttieket érinti. Kezelése alapvetően konzervatív (nem műtéti), a provokáló aktivitás elhagyása, gyulladás és fájdalomcsillapító gyógyszerek ill. helyi krémek alkalmazása. Sportolók gyakran alkalmazzák az állatra a könyök szintje alá felhelyezhető pántot (övet), mely segít tehermentesíteni az adott izmok eredését. Alkalmaznak még a feszítő izmok eredéshez adott szteroid injekciós kezelést is. Idült esetben műtéti kezelése is szóba jön.

Tünetei[szerkesztés]

A teniszkönyök első tünete a fogásra, megfeszítésre történő fájdalom az alkar külső oldalán. A könyök külső oldala nyomásérzékeny lehet, megduzzadhat, az ízületi mozgások korlátozottak. Ez a fájdalom adott estben lesugározhat az alkarba, az ujjakba, adott esetben pedig akár a vállba is. Gyakori velejárója az izomgyengeség, amelynek következtében a beteg gyakran ejt le tárgyakat.

Kezelése[szerkesztés]

Konzervatív kezelés esetén a pihentetés, a fájdalmas terület tehermentesítése a cél, a kiváltó mozgásforma kerülésével, az ízület nyugalomba helyezésével. A nyugalomban tartást adott esetben egy izomszorító is segítheti. A fájdalom csökkenthető gyulladáscsökkentő krémekkel, szteroid tartalmú injekciókkal. A fájdalmak megszűnése után megkezdhető a gyógytorna. Súlyosabb eseteben a műtéti beavatkozás javasolt, amelynek során meghosszabbítják a megrövidült hosszú alkarfeszítő izmot annak inas részén. Néhány hetes kímélet után teljes a felépülés. Alternatív gyógymódként újabban a lökéshullám-terápiát alkalmazzák, melynek során a fájdalmas területet gyors pneumatikus lökésekkel ingerlik, ezzel stimulálva a szervezet öngyógyító képességét.

Megelőzése[szerkesztés]

Kerülni kell a nagy könyökmozdulatokat, valamint a gyakran ismétlődő erőbehatásoknak kevésbé kitenni az ízületeket. Sportoláskor az edzettségi foknak, erőnlétnek megfelelő sporteszközt kell használni, helyes technikával. Ezzel csökkenthető a sérülés kialakulása.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]