Telep (Újvidék)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újvidék kerületei
Telep föntről nézve

A Telep (szerbül: Телеп) Újvidék egyik kerülete Vajdaság tartományban, Szerbiában. A kerület a város nyugati részén fekszik és 3,45 km2 területet takar.

Név[szerkesztés]

A Telep eredeti neve Darányi-telep volt. 1927 után átnevezték Adamovićevo Naselje-nek, majd a második világháború után csak Telep lett a neve. A mai Adamovićevo Naselje városrész is valamikor a Telephez tartozott, viszont a világháború után különválasztották.

Története[szerkesztés]

A 13. és a 16. század között egy Kűszentmárton nevezetű település létezett a mai Telep helyén. A modern városrész 1890 után alakult ki. Először az északi fele lett benépesítve, majd 1902 után fejlődött ki a Dél-Telep is. Az 1931-es népszámlálás szerint a kerület lakossága 9000 körül volt, főleg magyar nemzetiségű.

Lakosság[szerkesztés]

2005-ben a lakosság száma 17 130 volt, ebből a többség szerb nemzetiségű.[1] Újvidék magyarságának nagyobb része továbbra is itt él.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Telep a város nyugati részén fekszik és 3,45 km2 területet takar. Északon a Futaki út (Futoški put) és az Újvidéki út (Novosadski put) határolják, nyugaton a Šumska utca, délen a Podunavska utca, keleten pedig a Halász-sziget utca (Ulica Ribarsko ostrvo), a Sima Matavulja utca, valamint a nemrég épített Szabadkai sugárút (Subotički bulevar).

A Teleppel szomszédos városrészek az Újtelep és a Szatelit északon, az Adamovićevo Naselje és a Liman IV keleten, valamint Adice nyugaton.

A Telep Észak-Telepre és Dél-Telepre van osztva. A két rész között a Zombori sugárút megy, a valamikori Újvidék-Zombor vasútvonal helyén.

Kultúra[szerkesztés]

A Telep az újvidéki magyarság központját képezi. Itt található a Szent Erzsébet római katolikus templom, valamint a Református templom. Az 1990-es években szerb ortodox templomot is építettek a növekvő szerb lakosság számára.

1945-ben megalakult a „Petőfi Sándor” kultúregyesület, mely magába foglalja a magyar nyelvű könyvtárt is.

Iskolák[szerkesztés]

Két általános iskola és egy középiskola található a Telepen.

  • József Attila Általános Iskola
  • Nikola Tesla Általános Iskola
  • Laza Kostić gimnázium

Összeköttetések[szerkesztés]

A városrész a 12-es és a 6-os számú busszal van összekötve a város többi részével. A 4, 7, 9, 11A és 11B szintén megközelítik vagy elmennek a széle mentén.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Milorad Grujić, Vodič kroz Novi Sad i okolinu, Novi Sad, 2004.
  • Jovan Mirosavljević, Novi Sad - atlas ulica, Novi Sad, 1998.
  • Enciklopedija Novog Sada, Sveska 1, Novi Sad, 1993.

Képtár[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Úri Ferenc, Telep, Enciklopedija Novog Sada, knjiga 28, Novi Sad, 2007, 63. oldal