Taxcói Krisztus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taxcói Krisztus
Közigazgatási adatok
Ország Mexikó
ÁllamGuerrero
KözségTaxco de Alarcón
TelepülésTaxco de Alarcón
HelyAtachi hegy
Építési adatok
Készítés ideje2002
Alapadatok
Magasságatalapzattal együtt 10 m
Elhelyezkedése
Taxcói Krisztus (Guerrero)
Taxcói Krisztus
Taxcói Krisztus
Pozíció Guerrero térképén
é. sz. 18° 33′ 39″, ny. h. 99° 36′ 35″Koordináták: é. sz. 18° 33′ 39″, ny. h. 99° 36′ 35″
A Wikimédia Commons tartalmaz Taxcói Krisztus témájú médiaállományokat.

A Taxcói Krisztus (spanyolul Cristo de Taxco) egy nagy méretű műalkotás a mexikói Taxco de Alarcón városában, amely Jézust ábrázolja kitárt karokkal.

Története[szerkesztés]

A szobrot 2002 januárjáról szeptemberig építették, René Juárez Cisneros kormányzó és Isaac Ocampo Fernández községi elnök idején. 2018 őszén megrongálták: letörték vagy levágták bal kézfejét, és a tarkójába is szemmel láthatóan belevágtak.[1]

Leírás[szerkesztés]

A szobor a Mexikó középső részén fekvő egykori gazdag bányászváros, Taxco de Alarcón szélén áll, a történelmi belvárostól északnyugatra, az Atachi nevű hegyen. Mellőle jó kilátás nyílik szinte az egész városra. Ma ez a helyszín a település egyik fő turisztikai látványossága.[1]

A szobor 52 darab, rózsaszínes árnyalatú kődarabból készült.[2] Mind hengeres talapzata, mind maga a kitárt karokkal a város felé néző Jézus-alak 5–5 méter magas.[1] A talapzat elejére egy ereklyetartó képét festették, amelyben az IHS betűk olvashatók.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Localizan Cristo Monumental de Taxco con una mano cortada (spanyol nyelven). El Sol de Acapulco, 2018. november 4. (Hozzáférés: 2019. május 24.)
  2. Taxco, Guerrero (spanyol nyelven). SecTur. (Hozzáférés: 2019. május 24.)