Tatai Barokk Fesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tatai Barokk Fesztivál egy rendezvénysorozat Tatán, ahol komolyzenei hangversenyek, képzőművészeti kiállítások és előadások tekinthetők meg.

Története[szerkesztés]

A fesztivál, melyet 2000 óta augusztus utolsó hetében rendeznek meg, öt művészeti műfajban kínál programokat: zene, képzőművészet, tánc, irodalom, színház. A fesztiválprogramok kuriózumai: a Tata barokk emlékei elnevezésű képzőművészeti pályázat, továbbá a barokk jelmezverseny. A rendezvény fő szervezője a tatai Concerto Zeneiskola, amely a Barokk Fesztivállal párhuzamosan 2007 óta szervezi meg a Nemzetközi Zenei Mesterkurzust, világhírű művésztanárok irányításával. A kurzuson részt vevő növendékek aktív szereplői a fesztiválprogramoknak.

Célja[szerkesztés]

A Barokk Fesztivál egyik alapvető célja Tata csodálatos természeti adottságait kihasználva, gyönyörű barokk épületekben, templomokban minél nagyobb közönségnek megmutatni a város művészeti kincseit, értékeit.

Fellépők[szerkesztés]

Az elmúlt években számos helyi művészeti együttes és nemzetközi hírű művész volt már a fesztivál vendége: Kónya István lantművész, az Archangelo kamarazene együttes, az Excanto együttes, Tóka Szabolcs orgonaművész, Kertesi Ingrid operaénekes, a Haydn Bariton Trio, a Servitori di Musica, valamint a Campany Canario Historikus táncegyüttes. A helyi művészeti csoportok közül a fesztivál állandó szereplői az Egressy kórus és az Esterházy énekegyüttes. Különböző művészeti területek neves előadói is részt vettek a barokk rendezvényen, mint pl. Solymosi Tari Emőke zenetörténész, Bali János néprajzkutató, Dr. Borján Elréd bencés szerzetes.

Források[szerkesztés]

  • Varga Istvánné: Tata lépten-nyomon. – Tata: Tata Város Önkormányzata, 2010. 373p.
  • 12. Barokk Fesztivál – In: Harangláb 2011/09. p. 12.

Külső hivatkozás[szerkesztés]